Lenyugodtak a kiskunhalasi migránsok

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Szerda estére helyreállt a rend a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, ahol háromszáz menekültügyi őrizetes jobb körülményeket, gyorsabb ügyintézést követelt és kitöréssel fenyegetőzött – közölte a rendőrség.

 

 

Rendőri intézkedés nem történt a befogadóközpontban, nem sérült meg senki, anyagi kár sem keletkezett. A nyugalmat a rendőrség és a migránsok szószolói közötti tárgyalás teremtette meg – olvasható a közleményben. A rendőrség továbbra is jelentős erőkkel biztosítja a befogadó intézményt és környékét, hogy megakadályozza a központ illetéktelen elhagyását, valamint fenntartsa a városban a közrendet, a közbiztonságot.

 

Tegnap a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy az ötszáz közül mintegy háromszáz menekültügyi őrizetes követeléseket fogalmazott meg, „a zárt körülményeket és a lassú ügyintézést kifogásolva” elégedetlenségének adott hangot. Három választott szószólójuk közül egy szíriai férfi petíciót juttatott el a menekültügyi hatósághoz, majd arra szólította fel az egybeverődött illegális bevándorlókat, hogy induljanak el Budapestre.

 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója délután azt mondta: folyamatosan tárgyalnak a migránsok szószólóival, és sem a menekültügyi őrizetesek kitörése nem valószínű, sem az, hogy megtámadják a rendőröket. Hangsúlyozta: a törvények a külföldiekre és a migránsokra is vonatkoznak. Sem arra nincs lehetőség, hogy módosítsák a jogszabályilag előírt eljárási határidőket az illegális bevándorlók nyomására, sem pedig arra, hogy nyílt táborokba tegyék át őket.