DDC Zöld Megoldás: madárbarát tanösvény Szaván

Baranya - szerző: HH

Madárbarát tanösvény és iskolai zöld közösségi tér valósult meg a Duna-Dráva Cement Kft. Zöld Megoldás-pályázatának támogatásából Szaván, míg Pécsett a Bánki Donát utcai Általános Iskola megújult udvara segíti a környezeti nevelést.

 

 

A DDC Zöld Megoldás-pályázat minden évben lehetőséget biztosít a települési környezet fejlesztésére a közösségük felé elkötelezett non-profit szervezetek és oktatási intézmények számára. A tavaly őszi pályázati időszakban rendhagyó módon nem csak a Beremendi és a Váci Cementgyár vonzáskörzetében élőknek adott lehetőséget a DDC, hogy megvalósítsák zöld elképzeléseiket, hanem Pécs és környékének is. Itt 1,5 millió forintra pályázhattak zöld megoldásokkal, míg Beremend és Vác esetében 3-3 millió forintra.

 

A zsűri a 2015-ben beérkezett színvonalas pályaművek közül azokat a pályamunkákat ítélte a legjobbnak, amelyekben leginkább támogatják a helyi közösségek környezettudatos életmódját és kreatívan járulnak hozzá a természet védelméhez. A nyertes projektek közül kettőt 2016. június 1-jén adták át.

 

A Szavai Óvoda udvarán madárbarát kert került kialakításra, olyan eszközökkel, amelyekkel a gyerekek megismerhetik a körülöttünk élő madárvilágot, megfigyelhetik az életmódjukat, viselkedésüket, emberekhez való viszonyukat.

 

A Szavai Óvoda projektjének célja, hogy elősegítse a környezettudatos, egészséges életmódra nevelést, a természet értékeinek, szépségének felfedezését, megbecsülését. Reményeink szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy a természeti környezetet tisztelő és szerető felnőttek váljanak a gyermekekből – mondta az ünnepélyes átadón Müller Ádám a DDC műszaki vezérigazgató-helyettese. A madárbarát tanösvény kialakítását 500-000 forinttal támogatta a vállalat.

 

Zöld Megoldás 2011 óta

 

A Duna-Dráva Cement Kft. 2011 szeptemberében hirdette meg először a DDC Zöld Megoldás-pályázatot, olyan fejlesztések és programok támogatására, amelyek a közösségi terek, valamint a helyi infrastruktúra környezettudatos működtetését és hatékonyabb hasznosítását a környezettudatosabb életre, illetve a természeti környezet megismerésére ösztönző nevelést segítik elő.

 

A pályázatokat elbíráló zsűri felkérése során a vállalat azt tartotta szem előtt, hogy a gyárak vonzáskörzetében élő és dolgozó, elismert, hiteles szakértők döntsenek a pályamunkákról és a támogatások odaítéléséről.