Átszakadt a bissei zsilip, nem járható az út sem – FOTÓK

Baranya - szerző: KT

A hétfő délutáni esőzés miatt megemelkedett a bissei horgásztó vízszintje, amit a töltés zsilipje nem bírt el és átszakadt. Az alacsonyabban fekvő ház udvarát és melléképületeit elöntötte a víz, nem sérült meg senki.

 

 

Az utakat övező löszfal az esőzésben több helyen megcsúszott, a sártengerben valamint a viharban leszakadt ágak miatt terepjáróval is alig járható a másfél kilométeres út.

 

Az ott lakóknak nem kellett kiköltözniük, a Katasztrófavédelem és a rendőrség jelenleg vizsgálja a műszaki mentés valamint a vagyonvédelmi intézkedések szükségességét. A házba nem jutott be a víz, igaz, néhány centiméter híja van csak és a töltés túloldalán a most is buzog fel a víz. Az udvar és a melléképületben azonban jelentős kár keletkezett, amit feltehetően a biztosítóval rendeznek.

 

A tó 2012-ben is kiöntött. Akkor a lentebb fekvő lakóházba is bejutott a víz, még több kárt okozva.

 

friss | A pécsi tűzoltók erdészeti terepjárójával vízszivattyúkat szállítottak hétfő este a helyszínre és megkezdték a vízeltávolítást. A siklósi hivatásos tűzoltók munkáját, a gát védelmét a helyi lakosság is segítette. Este nyolc órakor megállt a vízszint emelkedése, majd fél kilenckor már csökkenést állapítottak meg a tűzoltók. Kilenc óra után a vízszint biztonságos magasságra csökkent, a víz így már nem veszélyezteti a környezetét. A tűzoltók bevonulása után a helyi polgármester, valamint helyi lakosok figyelik majd a halastó vízszintjét – közölte a Katasztrófavédelem.