Van sebességkorlátozás, amit ideje lenne újragondolni

Életmód - szerző: KT

A többször módosított 1975-ös KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól – azaz a KRESZ – mondja meg azt, hogy utánfutóval – így lakókocsival is – milyen gyorsan hajthatunk. Ez pedig bizony kevesek által ismert, meglepő részleteket tartalmaz.

 

A szabály oly sok más idejétmúlt szabállyal egyetemben kevésbé az élettől, mint a naftalintól bűzlik: nem is akadtak sokan, akik betartották, sőt, olyan se nagyon, aki tudott róla – eddig, ugyanis az automata traffipaxok szép számmal büntetik meg a gonosz és liberális gyorshajtókat. Teszik ezt azért, hogy éppen ők legyenek azok, akik nagyobb biztonságban élnek és boldogan konstatálják, hogy az új, milliárdos, zsebükből fizetett rendszer mennyi bírságot hajtott be kormányzati kirándulásokra, és afrikai tanulmányokra. Mert az van, hogy

 

utánfutóval autópályán maximum 80, lakott területen kívül egyéb úton 70, lakott területen 50 kilométeres óránkénti sebességgel mehetünk.

 

Szóval ha nyaralni indul a család és a tizen’milliós terepjáró a sokmilliós lakókocsit lehúzza a tengerpartra, bizony kapunként épp 60.000 forintot fizetnek. A VÉDA rendszer által rögzített adatok alapján a – 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó – gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedők az átlagosnál gyakrabban követik el a sebességtúllépés jogsértést, vélhetően a KRESZ vonatkozó szabályainak hiányos ismeretei miatt – figyelmeztet a rendőrség.