Harkányban versenyeznek először együtt Baranya és Szlavónia lovasai

Helyi - szerző: HH

Régóta fennálló igényt elégít ki a július 16-17 között Harkányban megrendezésre kerülő Szlavónia-Baranya díjugrató verseny. Ugyan szomszédaink EU-tagsága a közös versenyzés lehetőségét közelebb hozta, a nemzetközi megállapodás csak mostanra tette lehetővé.

 

Míg a megyénkben egyre fogy a díjugrató versenyzők száma Budapest elszívó hatásának köszönhetően, a magyar és a horvát lovasok körében – főleg a határ mentén – komoly igény mutatkozik egy erős megyei mezőnyt felvonultató megmérettetésre.

 

 

A Budapesthez közeli pályák minősége és a díjazások mértéke a főváros közelébe vonzza a lovas sport szerelmeseit – mondta Marosi András. A Harkány Gyógyfürdő Kupát szervező Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, mivel a horvátországi Baranya és Szalvónia is hasonló gondokkal küzd, ezért a két ország lovasai megkeresték egymást.

 

Korábban nem versenyezhettek együtt

 

A lovak határon való átvitelének nagyon bonyolult és hosszadalmas feladatát a horvátok EU-hoz való csatlakozása megkönnyítette, ám a két ország zárt versenyrendszere továbbra sem engedte be a külső versenyzőket a hivatalos nevezési programba. Nemrég – sok évnyi egyeztetés után – a horvát és a magyar lovasszövetség ebben is egyezségre jutott.

 

Ha valaki egy versenyen szeretne részt venni, napokkal azelőtt egy zárt szoftveren keresztül kell jelentkeznie, miután ellenőrzik a ló és a lovas jogosultságait, licenceinek érvényességét, a lovas sportorvosi igazolását, versenyengedélyeit és az egyesületi tagságát, egyesületének licencét, és edzőjének jogosultságát és érvényes licencét, majd végül a helyszínen orvosi alkalmasságát igazoló dokumentumait is. Ezeket a rendszereket tették elérhetővé az egyesületek a másik ország versenyzői számára, a versenyt levezető hivatalos versenyiroda ellenőrzése alatt.

 

Ez az első forduló

 

A Szlavónia-Baranya kupa négy fordulóból áll. Harkány az első állomás majd Eszéken mérettetnek meg a lovak és lovasaik egy szintén kétnapos versenyen. A harmadik etap Dárdán vagy újra Eszéken lesz, míg a sorozat a bólyi döntővel zárul szeptember 11-én.

 

Ez lesz a zsűritorony körül

 

A versenynek a Xavin melletti füves terület ad otthont. A pálya berendezései között a szokásos berendezéseket találjuk meg: 13-15 darab akadály, amelyek lehetnek meredek és széles ugrások, melyek színes rudakból, kitörőkből, és biztonsági kanalakból állnak haladási iránynak megfelelően piros és fehér lobogókkal felzászlózva, de a versenyen helyt kapnak a látványos kőfalak, vizesárkok, és a verseny lebonyolításához időmérő gépeket, kamerákat, és kivetítőt helyeznek el a verseny szervezői. A versenyzőknek minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb hibával kell végig vágtázniuk a pálya meghatározott vonalvezetésén, az elhelyezett erőkifejtések átugrásával, leküzdésével.

 

Az állóhelyek mellett a sportpálya lépcsős lelátói is rendelkezésre állnak, hiszen a látványos sport kétnapos eseményére a több száz főnyi sportszemélyzet mellett számos nézőre, turistákra is számítanak – a belépés ugyanis díjtalan. A pályán történteket Péter Atilla az OTP Arénában rendezett díjugrató világkupa fordulót eredményesen, színvonalasan közvetítő kommentátorától fogják hallani az érdeklődők.

 

Meg szeretnék honosítani

 

A gondolat az, hogy egy nem nagyon látott, nem nagyon ismert rendezvény honosodjon meg Harkányban, mely összegyűjti az embereket az ország más területeiről – mondta Marosi András jelezve, száz ló nevezésével már sikeresnek tartja a rendezvényt. Mint tudatta, vidéki városokban a befutott versenyeknél ez a szám jellemzően 100 és 250 között van.

 

Az előjelekre mutatva megjegyezte, az eddig csak szakmai körökben hirdetett rendezvényre a kiírást követő órákban ennek a negyedét, mára pedig a nevezők több, mint felét merítették ki. A tendenciában a horvát indulók még nem szerepelnek.