Földön és levegőben is pusztítják a vérszívókat

Helyi - szerző: HH

Hatodik hetéhez ér az országos szúnyogirtás. A központi finanszírozású országos program első öt hete lezárult, a tervek szerint országosan 53 ezer hektáron folytatódik a gyérítés légi kémiai eljárással, 25 ezer hektárt pedig földi permetezéssel kezelnek.

 

 

Baranya megyében összesen 1.800 hektáron légi, 1.000 hektár nagyságú területen pedig földi kémiai szúnyogirtás lesz. Harkányban hétfőn, azaz július 18-án – rossz idő esetén kedden vagy szerdán – a kora éjszakai órákban autóval járják az utcákat és pusztítják a vérszívókat. A ködben lévő Coratrin emberekre, háziállatokra és növényekre nem veszélyes, de célszerű az ablakot zárva tartani a gázolajhoz hasonló szagú, sűrű köd elől.

 

A levegőből is csapást mérnek a moszkitókra: július 22-én pénteken emelkedik magasba a permetező repülő, naplemente előtt mintegy másfél órával. Itt szombat és vasárnap a tartalék időpont rossz idő esetére.

 

A repülőről permetezett K-Othrin színtelen és szagtalan vegyület. Az emberre nem, de a méhek számára kifejezetten káros, ezért a város közelében célszerű bezárni őket kaptáraikba. A teljes mértékben szintetikus, világszerte sikerrel használt vegyszert hazánkban is a legnépszerűbb irtószerek között tartjuk számon. Tulajdonságai közé tartozik, hogy nem csak a szúnyogokat, hanem azok lerakott petéit és fejlődő lárváit is elpusztítja.