Öt év is kinézhet a mozgássérültet leverő buszsofőrnek

Baranya - szerző: KT

Akár öt évet is kaphat az a buszsofőr, aki aljas indokból bánt el egy mozgássérülttel. A rokkant egy incidens miatt fényképezte le a buszt, a sofőr pedig meg akarta szerezni a telefont, és súlyos sérülést okozva az árokba lökte annak tulajdonosát – majd otthagyta.

 

 

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy pécsi buszsofőr ellen, aki egy mozgássérült személyre támadt.

 

A vádlott még 2015. decemberében egy helyi járatú autóbuszt vezetett Pécsett, melyre egy mozgássérült akart felszállni.

 

A buszsofőr a közlekedésben akadályoztatott embert nem akarta felengedni a buszra, mert azt hitte, hogy ittas állapotban van, annak ellenére, hogy az jelezte neki, hogy nem részeg, hanem beteg. Rövid szóváltást követően végül a sofőr felengedte a buszra az utast, aki miután a végállomáson leszállt, lefényképezte a busz rendszámát a korábbi konfliktus miatt. Ezt a sofőr számon kérte tőle, majd el akarta venni a telefonját.

 

Mivel a telefont nem kapta meg, megpróbálta kicsavarni a kezéből, azonban ez sem sikerült neki. Ekkor a buszsofőr két kézzel belökte a mozgássérültet a járda mellett található öt méter mély, meredek falú árokba, aki hiába szólt, hogy nem tud egyedül kimászni az árokból, a sofőr csak 5-10 percig állt az árok mellett, végül otthagyta a sérültet és az autóbusszal elment a helyszínről.

 

A mozágssérült a betegségéből kifolyólag nem tudott egyedül kimászni az árokból, ezért egy ismerősét hívta telefonon, aki segített neki.

 

A buszsofőr cselekménye aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettének, valamint védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett személy szabadság megsértésére bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmények büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.