Kétezerötszáz börtönőrt keresnek

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A férőhelybővítési programmal párhuzamosan munkavállalók toborzásába kezdett a büntetés-végrehajtás; az új intézetekben várhatóan 2500 munkalehetőséget teremt a felügyelőktől a reintegrációs tiszteken és az egészségügyi szakápolókon át az adminisztratív dolgozókig – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kommunikációs főosztályának vezetője.

 

Szalai Tímea elmondta: az összesen mintegy hatezer férőhelyet biztosító új börtönök Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülnek majd, az álláshelyek betöltésére elsősorban a helyi lakosok jelentkezését várják.

 

A büntetés-végrehajtási szervezet dolgozói egy rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjai, ezért mind a kiválasztásukra, mind a szolgálatellátásukra különleges, az átlagosnál szigorúbb szabályok vonatkoznak. A felvételi eljárás során alkalmasnak bizonyulók akár 2016 decemberében megkezdhetik a szolgálatba lépést megelőző szakmai képzést, majd 2017-ben a tényleges szolgálatteljesítést.

 

A hivatásos állománytagok döntő többségét képező felügyelőkkel szemben a főbb szakmai elvárás a külső és belső objektumvédelem mellett, hogy a fogvatartottak szakszerű őrzésével, felügyeletével, ellenőrzésével, előállításával és foglalkoztatásával biztosítsák az intézet biztonságos és törvényes működését, egyben elősegítsék a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését. A pályázóknak egy csaknem hét hónapos tanfolyamon is részt kell venniük.