A háztartások 10 százalékába csöngetnek, kötelező a részvétel

Belföldi hírek - szerző: HH

Október elseje és november nyolcadika között kerül sor a mikrocenzusra, azaz a népesség-összeírásra, melynek leveleit már a harkányiak számára is elkezdte osztani a posta.

 

 

Az összeírást az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címen végzik el, ez a magyar háztartások 10%-át jelenti. A mikrocenzust törvény rendeli el, a mintába került lakásokban lakóknak kötelező válaszolni az alapkérdőívekre, amelyek a lakás és a személyi kérdőív. A mikrocenzus alapkérdőíveihez kiegészítő felvételek kapcsolódnak a következő témákban: a társadalom rétegződése, a foglalkozások presztízse, véleményünk saját jóllétünkről, az egészségproblémából fakadó akadályozottság, valamint a nemzetközi vándorlás.

 

Az adatfelvétel két szakaszban történik, az időszak elején interneten keresztül önállóan lehet kitölteni a kérdőíveket, ezt követően pedig számlálóbiztosok végzik az összeírást laptopok és tabletek segítségével.

 

A kérdőíveket interneten is ki lehet tölteni október 1. és 9. között, az ehhez szükséges belépési információkat az érintettek a számukra kézbesített levélből tudhatják meg.

 

Magyarország területén 2016. október 10. és november 08. közötti időben a mintába került címeket számlálóbiztos keresi fel. A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és az azonosítószáma. A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes, személyét a Központi Statisztikai Hivatal a 06/80/200-014 ingyenesen hívható, zöld számán le is lehet ellenőrizni.

 

A rendőrség trükkös csalókra figyelmeztet

 

A bűnözők ebben az időszakban sem pihennek, kihasználhatják ezt a lehetőséget arra, hogy törvénytelen úton pénzhez, értékekhez jussanak. Módszerük lehet például, hogy számlálóbiztosnak kiadva magukat kihasználják az emberek jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát, és figyelmüket elterelve, otthonaikba könnyű szerrel bejutva tőlük különböző értékeket tulajdoníthatnak el – hívják fel a figyelmet.

 

Rendőrségi tapasztalat, hogy a lopás tényét legtöbbször csak később észlelik a sértettek. Előfordulhat viszont, hogy a kiszemelt áldozat már azonnal észleli a lopást, de ellenállni csak az adott helyzet mérlegelésével szabad, mert az addig csak megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében, akár a testi épséget veszélyeztető magatartást is tanúsíthat, erőszakot alkalmazhat. Célszerű mások (szomszédok, járókelők) segítségét kérni.