HarkányLeaks – Jegyzőkönyv a befektetői ajánlat tárgyalásáról

Helyi - szerző: KT

A pénzügyi bizottság február 7-én már tárgyalt a befektetői ajánlatról. Az erről készült jegyzőkönyv hasábjainkon olvasható.

Jegyzőkönyv

Készült a Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi, Turizmus-és Városfejlesztési Bizottság
2012. február 07-én (hétfő) 16.00 órai kezdettel megtartott üléséről.

Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tárgyalóterme, Harkány, Petőfi S. u. 2-4.

Jelen vannak:  Markovics János elnök, Döme Róbert, Barkó Béla tagok, Krutek Norbert (később érkezett), valamint Kerécz Tamás, Panghy Nándor, Zsiga Balázs külsős tagok

Tanácskozási joggal jelen vannak:
dr. Imri Sándor polgármester
Horváth Tamás alpolgármester
dr. Bíró Károly címzetes főjegyző

Tanácskozási jog nélkül megjelent:
Siposné Burai Ildikó jegyzőkönyv-vezető
Palotás Zoltán, Hotel Platán, Harkányi Turisztikai Egyesületi tag
2 fő a lakosság részéről

3.)    Befektetői ajánlat megtárgyalása (Harkányi Gyógyfürdő Zrt.)
Előterjesztő: Markovics János, a Pénzügyi, Turizmus- és Városfejlesztési Bizottság elnöke

Kerécz Tamás: Szerintem a hátralévő 10 nap alkalmatlan a korrekt megtárgyalásra. Több idő kellene a Testületnek a korrekt rendezésre. A materializált részvények ügyintézési határideje 2 hónap, de inkább 3. akkor zárul le az ügy, ha rá van vezetve, hogy materializált részvény. A papír alapú részvény esetében lezárt ügy május végére lehetséges. Ezt a Befektető nem tudja. A hitelfelvételeknek az az ügy menete, hogy lezárt ügyletre jogosít majd hitelt. Azt gondolom, hogy felesleges az igazgatóról vitatkozni. A keretfeltételeket kell lefektetni. Az is fontos információ, ezt Madár Pétertől tudom, hogy a teljes ROP-os vezérkart leváltották, és a Farkas Tibor pedig nem fogja bevállalni, hogy a műszaki tartalom változást aláírja, jóváhagyja. Komolytalan dolog nekiállni Alapító Okiratnak, stb. Ez a hajó már elment. Madár Péter elmondta, hogy nincs kivel tárgyalni. Nem hiszem el, hogy az új stáb Harkány rendszeren kívüli eljárásával foglalkozzon. Ezen kell elgondolkodni, hogy van-e ennek realitása?

Döme Róbert: Igen, elgondolkodtató ez, hogy ha ilyen rövid az idő már, akkor milyen garanciát tudunk adni a befektetőnek?

Kerécz Tamás: A sarokpontokat kell megfogalmazni, mindenképpen kell egy profi jogász. A vezérigazgatót a befektető akarja jelölni, de hát ezt a törvény tiltja, ő nem egyszemélyi tulajdonos, munkaszerződés erre nem köthető. Melyek azok az esetek, amelyek visszahívására jogot formál az Önkormányzat? Az Erste túlzó volt. Két év összevont eredménynek pozitívnak kell lenni, ha az Erste feltételeit teljesíteni akarják, az nagyon nagy elvárás. Több szempont figyelembe vételével lehet korrekt dolgot. Maximum 3 évre lehet kinevezni vezérigazgatót. Azt is tisztázni kellene, hogy mikor legyen jogotok visszahívni. A társtulajdonosok között rivalizálás lesz, praktikus, hogy legyen Igazgatóság, mert akkor megoszlik a hatalom. Az ügyvédő által megküldött kiegészítéseket Ti is láttátok, el kellene döntenetek, hogy azok közül melyiket tudjátok elfogadni?

Döme Róbert: A projekt módosítást nem tudom elfogadni.

Kerécz Tamás: Aki egy kicsit is érte ehhez, az nem mondja, hogy ne legyen félig fedett medence a strandon. A karórás belépő komolytalan.

Krutek Norbert: Ezt hívják termelő beruházásnak. Indokolatlan a karórás belépő, a napi karbantartási, fertőtlenítési igény iszonyatos.

Zsiga Balázs: A vonalkódosnál nem tudsz terhelni.

Kerécz Tamás: Én akkoriban nem engedtem bevezetni. A mágneskártyáknál 3-5 % volt a sérülés, heti bérletnél. Az elektromos hordozók mindent tönkretesznek.

Dr. Imri Sándor polgármester: Sajnos eljutottunk a részletekig, amikkel most nem kellene foglalkoznunk. Alapkérdés, ha nem sikerül összeszedni az önrészt, minden bukik. Kórház is bukik. Bíráló Bizottsággal, tulajdonosi bizottsággal tárgyaltunk. Az NFÜ legyen a befektető problémája. Az, hogy a részvényt mikor kapja meg, az megint részletkérdés. A visszavonhatatlan hitelígérvény többet ér, mint a bankgarancia.

Kerécz Tamás: Nincs NFÜ-s vezérkar. Zelenák Ivettel át fogom holnap küldetni a támogatási szerződésnek azt a részét, melyben le van írva, hogyan lehet az önrészt felmutatni.

Dr. Imri Sándor: Ha nincs NFÜ-s vezérkar, akkor a második verziót sem fogadják majd el. Semmi nem fog megvalósulni.

Dr. Bíró Károly jegyző: Azt kellene lefektetni, hogy stratégiailag elfogadható-e a befektetői ajánlat, vagy sem. Később még kiderülhet, hogy nem valósulhat meg.

Kerécz Tamás: Ha miatta nem valósul meg, akkor letétre jogosultak vagytok.

Panghy Nándor: A befektető a kettes verziót nem fogadja el?

Döme Róbert: Nem. Ragaszkodunk a szakértőhöz. A Vancsurát kérjük fel, láttam az anyagát, az egy nagyon komoly szakmai anyag.

Zsiga Balázs: A második változat rosszabb, mint az egyes.

Döme Róbert: Ismertetni kellene a Vancsura tervet. Az IH-t is meg kellene kérdezni.

Kerécz Tamás: Azt is tudni kell, hogy a Kormány március 31-ig kiosztja a benn megmaradt pénzeket.

Palotás Zoltán: A vállalkozóknak az a véleménye, ne halogassunk, csak a szükséges dolgokat tegyük meg, a jogi útvesztőket ki kell védeni. Ne akadályozzuk a befektetőt, aki készpénzzel jön. A fő csapás az legyen, hogy ne hagyjuk ki a lehetőséget, ami a nagy projektet segíti megvalósítani. Tamással nem értek egyet. Ne vezérigazgató, hanem ügyvezető legyen.

Kerécz Tamás: Igazgatóságnak kell lenni. A tulajdonos emberei a Felügyelő Bizottságban vannak.

Panghy Nándor: Saját emberét ülteti be, a 35%-os tulajdonos érdekeit fogja képviselni.

Palotás Zoltán: Profittermelő legyen a cég.

Krutek Norbert: Hol termeli meg a profitot? Az is lehet az érdeke, hogy 3 év múlva bedönti a céget.

Döme Róbert: Alapfeltételeket akarunk szabni. Gyógyvíz védelme, stratégiai döntésekben 75%-ot, a menedzsmentet beépíteni a szindikátusi szerződésbe. 25 év túl hosszú idő. Nem akarjuk csődbe vinni a Fürdőt. A befektetőnek vannak máshol is befektetései. Fékeket kell beépíteni a szerződésbe.

Palotás Zoltán: Elszalasztani nem szabad, mert ártunk a városnak.

Barkó Béla: Kérdéseim, aggályaim vannak. 100 milliós TDM-es pályázat, garanciát kértek. Garancia kell a befektetőtől, ha nem valósul meg a beruházás. Tamás azt mondta, hogy csak velünk tudja megvalósítani a projektet. Márciusban turisztikai attrakciófejlesztésre 95%-os támogatottságú pályázat lesz kiírva. Az Önkormányzatnak 23 milliós beruházás lenne a maradék pénzből, semmi több. Mit vesztünk, mit nyerünk. Kézzelfogható eredmény 2-3 éven belül nem lesz belőle. Milyen garanciák vannak, ha nem valósul meg  a befektető ajánlata?

Kerécz Tamás: A Kórház 175-180 millió forintot bukik, ha nem lesz kiemelt projekt. Nincs okom arra, hogy elbizonytalanítsam a Testületet, de szerintem fizikailag lehetetlen a kivitelezése. Szerintem ragaszkodjatok hozzá, hogy 20.-áig legyen lerakva a pénz.

Döme Róbert: Érdekem, hogy Harkány fejlődjön. De óvva intek mindenkit, hogy ez az utolsó lehetőségünk. Ha egyezik az utunk, ez egy jó befektetés lesz. Tárgyi tévedések, ellentmondások vannak a befektető elképzelésében.

Dr. Imri Sándor polgármester: Az idő nagy ellenségünk. Ha 20.-án nincs dokumentum, vagy pénz, nem lesz egyikből sem semmi. Látványterveket ígért a befektető. 1 milliárdos vagyont hoz. Higgyük el, hogy a legtöbb profitot várja.

Kerécz Tamás: 8 évig vezettem a Fürdőt. A kinti medence miatt egyenletes volt a látogatottság. 115- szörös volt az eltérés a vendégszámban. 11 ezer vendég volt naponta a legtöbb, 700 a legkevesebb. 1995-ben minőségi személyzetet nem tudtál tartani. Jó szakembereket nem tudsz alkalmazni májustól szeptemberig. Hétvégén nem 5 ezer a vendég, az a baj. A legrosszabb év 2001-ben még 1 millió volt. A gyógyvízbe nem jönnek a családosok. A befektető nem akar fedett medencét.

Palotás Zoltán: A befektetőt meg kell győzni.

Döme Róbert: Ezért mennék át a vendégek Siklósra. Nyáron nincs vízköpő, rossz idő esetén nincs hova menni. Lehet, hogy meg akarja őrizni Siklós pozícióját.

Markovics János: 150-200 szobás, ötcsillagos szállodát akar építeni wellness részleggel. Így a vendég nem fog menni a Fürdőbe.

Krutek Norbert: A Fürdő színvonala messze van egy 5 csillagos szállodáétól. A vendég nem fog a Fürdőbe menni. A szállodát ki fogja üzemeltetni? Ez a legfontosabb kérdés.

Dr. Imri Sándor polgármester: 43%-ról 35%-ra vittük le a tulajdonosi arányát. 23 milliót kap az Önkormányzat, mert elszámolta magát. 851 milliót ad a részvényekért. Nekünk 65% marad. 4,9%-os opciós vétel, 1 milliárdot adna érte, 25 év alatt fizetné ki, 1 hektáros területen, a Muslinca sorra 5 csillagos szállodát építene. Ha ez nem készül el, a Fürdő kapna 200 milliót.

Döme Róbert: 25 évre, 100 m3-es vízkontingenst kér a befektető, a szállodájába szeretné.

Dr. Imri Sándor polgármester: Orvosi kutatóbázist akar a Kórházzal, gyógytermékeket szeretne fejleszteni. Ha megvalósul, akkor ezzel akár 150 milliós plusz bevételhez juthatnánk, építményadó, IFA vonatkozásában. A Fürdő adósságait átvállalná, 100 milliós tagi kölcsönt nyújtana. A 25 évből nem hajlandó engedni.

Döme Róbert: Ha jól működik a menedzsment, az nekünk is jó. A kettes projekthez ragaszkodom.

Dr. Imri Sándor polgármester: A közgyűlés fogja megszavazni az igazgatót. A mi rovásunkra nem hozhat döntést.

Markovics János: Van egy érzésem, hogy a Zoric Ildikóék nem nézték meg a Fürdő Alapszabályát.

Dr. Bíró Károly jegyző: Arról kellene beszélnünk, hogy vannak-e olyan feltételek, melyekkel elfogadható az ajánlat. Ne arról beszéljünk, hogy miért nem fogadható el, hanem arról, hogy milyen feltételekkel tudjuk, tudják elfogadni az ajánlatot.

Dr. Imri Sándor polgármester: Nem tudjuk a befektetőre rákényszeríteni, hogy fogadja el a kettes verziót.

Markovics János: Én szeretném tudni, hogy mi a baja a kettes verzióval.

Panghy Nándor: Lehet, hogy meg tudnánk győzni a kettes verzióról. Tegyünk neki egy másik ajánlatot.

Kerécz Tamás: Szerintem csak a kettes verzió fogadható el. 20.-áig be kell mutatnia az NFÜ igazolását, hogy az elfogadja.

Dr. Imri Sándor: A kettes verziót sem fogadta még be az NFÜ. A Vancsuráé egyébként jobb, mint az egyes verzió.

Krutek Norbert: A kettes verzió komplex élményfürdő, és viszonylag jó, ennyi pénzből. Idénre 2 millió tonna cement van prognosztizálva. Nyomott áron dolgoznak az egész építőiparban. A cementgyári beruházás utolsó szakaszában óriási áttöréseket vittünk végbe, több 10 % árengedményeket tudtunk elérni.

Kerécz Tamás: Javaslom, hogy fogalmazza meg a Bizottság, hogy milyen határok átlépést nem engedi meg.

Horváth Tamás: Lényeges információ, hogy az NFÜ-nél nincs, aki aláírjon.

Kerécz Tamás: Tisztázni kell a vezérigazgató felmentését, beavatkozási lehetőségeket, jogosultságokat, lehetőséget Igazgatóság létrehozására.

Dr. Imri Sándor polgármester: Ezek részletek, nagyvonalakban kellene először megállapodni. Abszolút jó döntés nincs, ez biztos. Garanciákat kell megfogalmaznunk, konszenzus mentén létrehoznunk, meddig lehet elmenni. A következő menetnek már György Zoltánnal kell lennie.

Döme Róbert: Én ragaszkodom szakértők bevonásához. Körmönfontan is meg lehet fogalmazni, hogy meddig mehetünk el, nem muszáj szó szerint leírni. Ehhez kell a szakma.

Barkó Béla: Lesz lakossági fórum?

Palotás Zoltán: Az üzemeltetésben hagyni kell a befektetőt. Vízjog, termékek, stb. ezeket nem szabad eladni. Ez az utolsó lehetősége Harkánynak.

Döme Róbert: Ezt mi is tudjuk, kimozdulni a mostani állapotból, ez a cél. Mindenbe belemenni nem szabad.

Palotás Zoltán: Mi van a fúzióval és a többivel?

Döme Róbert: A fúzióhoz nem volt politikai háttér. Az MSB-s ajánlattal ugyanez van.

Krutek Norbert: A fúziónál nem láttam fogadókészséget. Nem volt tárgyalófél.

Barkó Béla: Nyílnak majd még források.

Dr. Imri Sándor: Nem biztos, hogy tudunk mit tenni, ha ezt elszalasztjuk.

Kerécz Tamás: A Farkas Tibor sem érti, mit kínlódunk, lesz jobb ajánlat, pályázatok tavasszal.

Dr. Imri Sándor: Jegyző Úr ,foglald össze, mert szerintem ma már nem jutunk előrébb.

Dr. Bíró Károly jegyző: Minimum két dokumentum még hiányzik, nyilván mindenki szeretné tudni, hogy egy ilyen szindikátusi szerződésben, vagy alapító okiratban mi van beleírva, milyen joga van. De hogy addig lejussunk, azért azt el kellene döntenünk, hogy ezekkel a peremfeltételekkel ez az ajánlat támogatható, vagy nem. Továbbra is ebben várnék állásfoglalást, mert kijött az is, hogy elvetendő, de az is, hogy bizonyos feltételekkel elfogadható. Azt látom, hogy beszélhetünk pályázatokról, akár 75%-ról,vagy 95%-ról, nem lesz, aki megpályázza. Ha márciusban ki lesz írva megpályázat, azt az Önkormányzat nem fogja megpályázni, az 5% nincs meg hozzá. Jövő héten a Fürdő be fog csődölni, megkezdik a felszámolását.

Krutek Norbert: Azért azt nem gondolom, hogy egy 95%-os pályázatot nem pályázhatnánk meg, megfelelő feltételekkel. Addig miből él a Fürdő, és az Önkormányzat?

Dr. Bíró Károly jegyző: Végignézted az idősíkot, hogy az a pályázat kiírásától számítva, a megírásig, beadásig, a pénzek lehívásáig mennyi idő telik el?

Barkó Béla: Ez a pénz sem fog segíteni, hiszen az önerőre megy el, 23 millióból fog élni az Önkormányzat. Ne mondjunk ilyen dolgokat.

Dr. Bíró Károly jegyző: Van ott egy 100 milliós ajánlat is, de összefoglalva, a Bizottság, testületi ülés elé lesz terjesztve ez az egész, vagy külön lesz egy bizottsági ülés, ezt kellene eldönteni, vagy egy vázlat lesz felállítva, hogy melyek azok a pontok, melyekhez ragaszkodunk. Egy ilyen a menedzsment kérdése, az Önkormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy általa is irányítható legyen. Az ajánlatban tehát nem tudjuk elfogadni a menedzsmentre vonatkozó ajánlatot.

Döme Róbert: Nem elfogadni nem tudjuk, hanem árnyalni akarjuk.

Dr. Bíró Károly jegyző: A második a víz kérdése, ez is kardinális. Ott is semmilyen jogosítványt nem kíván biztosítani a befektetőnek az Önkormányzat, önállóan. Harmadik téma a műszaki tartalom, a kettes verzióhoz ragaszkodni a jelenlegi tulajdonos.

Kerécz Tamás: Igen, fontosak mindezek, csak nem ebben a sorrendben.

Dr. Bíró Károly jegyző: Még egyszerűbben, ezt látjuk megvalósíthatónak rövid távon.

Markovics János: De hát ezek mind benne kell, hogy legyenek abban a négy dokumentumban, okiratban, amiről a Zoric Ildikó is ír. Kell egy alapszabály, részvénycsomag adásvételi szerződés, kell egy adásvételi szerződés, vagy szándéknyilatkozat, ami az ingatlanokra vonatkozik, és kell egy szindikátusi szerződés. A kérés, hogy mindkét fél készítse el, ő is, meg mi is. Jöjjön ide a Vancsura meg a csapata, ő megírja mindazt, amit mi szeretnénk, és abban a pillanatban beszélünk, ahogy látjuk az övékét, ők látják a miénket. És utána azonnal beszélünk vele. A műszaki tartalmat illetően, én a kettes verziót tudom elfogadni, hinni akarok a Tamásnak. Ha a befektető letesz egy javaslatot, hogy az NFÜ elfogadta az ő verzióját, akkor tegye meg. Akkor utána beszélünk róla.

Horváth Tamás: Akkor mondjuk ki, hogy a Pénzügyi Bizottság a Befektetői ajánlatot további tárgyalásra alkalmasnak tartja.

Markovics János: Nem, elfogadjuk a Zoric Ildikó levelében leírtakat, mely szerint a 4 dokumentumot az Önkormányzat készíttesse el. Szerződjön le a Vancsura Miklóssal, készíttessük el őket.

Döme Róbert: Az se lenne baj, ha a Mariann is véleményezné. Ez egy olyan fontos kérdés, hogy itt fog eldőlni minden.

Markovics János: Persze, hiszen az Alapszabályt is ő készítette.

Dr, Imri Sándor: Egyébként ha a 95%-os pályázat beindul, akkor lehet, hogy lesz kettes verzió is, meg a György Zoltáné is.

Barkó Béla: Jó lenne tudni, hogy a fürdőben majd a vállalkozások hogy alakulnak, a harkányi lakosság részére a kedvezmények, szolgáltatások hogy fognak majd alakulni, ha lesz még egy tulajdonos. Milyen garanciák lesznek majd arra, hogy ha a beruházás meghaladja a tervezett összeget, akkor az Önkormányzatnak nem kell-e majd fizetnie? Vagy ha nem valósul meg

Markovics János: A 4 okirat minden ilyet tartalmazni fog majd.

Dr. Imri Sándor polgármester: Ezekre fel kell készülnünk, és törekednünk kell a harmonikus viszonyra.

Markovics János: Jegyző Úr, akkor olyan határozatot hoz a Pénzügyi Bizottság, hogy az Önkormányzat szerződjön ezzel a céggel, Vancsura úrral, elkészíttetjük ezt a 4 okiratot, amit a Befektető az utolsó levelében kért, hogy készítsünk el.

Dr. Bíró Károly jegyző: És a képviselő testület elő utaljuk, hogy vegye fel napirendre, és hozzon döntést a befektetői ajánlattal kapcsolatban.

Markovics  János: Nyilván, ez legyen így.

Kerécz Tamás: És nyilván tárgyalja meg a Bizottság ezt a 4 okiratot, mielőtt a testület elé kerül.

Markovics János: Kell megtárgyalnunk, Jegyző Úr?

Dr. Bíró Károly jegyző: Kelleni nem kell, erről Ti döntötök.

Döme Róbert: Azért szerintem fontos lenne.

Markovics János: Vagyont érintő kérdés, és majdnem testületnek számítunk. És szeretném Tamás, ha Te is látnád.

Imri Sándor polgármester: Itt vagyunk mindannyian, és ha szavaznunk kell, átalakulunk testületi üléssé. Vagy összehívsz külön egyet.

Dr. Bíró Károly jegyző: Hétfőre tervezünk Bizottsági ülést, utána meg testületi lenne, mert költségvetést is kell tárgyalnunk.

Döme Róbert: Akkor még legyen ez is, mert fontos. A Vancsura anyaga csütörtökre itt van szerintem, ma beszéltem vele.

Kerécz Tamás: Hétfőre, hatodikára meg fogja csinálni.

Panghy Nándor: Teregesse ki a kártyáit a befektető. Ő készíti ezeket a dokumentumokat?

Markovics János: Igen, persze. A tervezeteket kölcsönösen mindkét fél tegye le péntekig. És következő héten meg Testület elé kell terjeszteni.

Dr. Bíró Károly jegyző: Akkor szavazni kellene erről a javaslatról.

A Pénzügyi, Turizmus- és Városfejlesztési Bizottság egyhangúlag (7 igen, 0 nem, 0 tartózkodás szavazati aránnyal) az alábbiak szerint döntött:

10/2012. (II.07.) sz. bizottsági határozat

A Pénzügyi, Turizmus- és Városfejlesztési Bizottsága javasolja, hogy az Önkormányzat kössön szerződést Vancsura Miklóssal a befektetői ajánlathoz kapcsolódó dokumentumok (szindikátusi szerződés, alapszabály módosítás, részvénycsomag adás-vételi, ill. ingatlan adásvételi szerződések) elkészítésére, és amint ezek elkészültek, a befektető ugyanezen dokumentumaival együtt a Bizottság azokat megtárgyalja és a Képviselő testület elé terjeszti.

Markovics János: Köszönöm a részvételt, a bizottsági ülést bezárom.

Markovics János                    Dr. Bíró Károly
Pénzügyi, Turizmus-és Városfejlesztési                   jegyző
Bizottság elnöke