Ma van az újraélesztés világnapja

Helyi - szerző: HH

Az újraélesztés világnapjának az a szerepe, hogy az életmentés alapszintű ismeretei minél több emberhez jussanak el – mondta dr. Ajtay Zénó a vasárnapi világnappal kapcsolatban.

 

 

Két fontos feltétele van az újraélesztésnek, ezek a személyzet és az eszközök. Beszélhetünk laikus újraélesztésről, amikor olyan személy kerül életmentő helyzetbe, aki nem ért hozzá és nincsenek eszközei, de minimális képzéssel rendelkezik, vagy kapott felvilágosítást – mutat rá az október 16-i világnap célkitűzésére a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház kardiológiai osztályának vezetője.

 

Mint kiemelte, az újraélesztésnek három eleme van: a diagnosztika, a segítségkérés és az, hogy meg kell kezdeni.

 

A diagnosztika

 

Az újraélesztés folyamata azzal kezdődik, hogy oda merünk fordulni a földön fekvő emberhez. Megrázzuk, megcsípjük, próbáljuk reakcióra kényszeríteni, hogy tájékozódjunk, mi történt vele. Lehet részeg, lehet pillanatnyi eszméletvesztett is. Ha a fájdalomra sem reagál, megvizsgáljuk, lélegzik-e. Ennek legegyszerűbb módja ha fölé hajolunk és a lélegzetét figyeljük, esetleg a mellkasának emelkedését-süllyedését.

 

Segítség kérése

 

Még egy képzett ember sem tud egyedül újraéleszteni – mondta dr. Ajtay Zénó. Segítséget lehet kérni társunktól vagy akár egy járókelőtől is, aki értesíti a mentőket, segít döntéseket hozni. A helyszíni segítségkérés azért is fontos, mert nem kizárt, hogy szakképzett személy van a közelben.

 

Újraélesztés

 

A mentők által készített filmben is bemutatott, sokak számára ismert mozdulatokra akkor van szükség, amikor a betegnek nincs légzése, keringése. A laikus újraélesztés fontos eleme, hogy jelenleg nem kell befújni. A vérnek olyan tartalékai vannak, hogy a mellkas ütemes összenyomásával történő keringtetés nagyon sokáig elegendő oxigént biztosít az agynak.

 

Az idő a kulcskérdés

 

Meg kell kezdeni az újraélesztést, ugyanis percenként tíz százalékkal csökken a sikeres reanimáció esélye – figyelmeztet az osztályvezető, hozzátéve: ha semmit sem teszünk, 3-5 perc után beáll az agyhalál állapota. Egy ember esetében, aki nem lélegzik és nem ver a szíve, nem tudunk hibázni, bármit teszünk is, időt nyerünk számára. Meg kell próbálni biztosítani a keringést, hiszen perceken belül kiérkezik a mentő. Ők már intubálják, gyógyszeresen újraélesztik, ballonnal lélegeztetik vagy gépre kapcsolják, és segítségükre van a defibrillátor is. Mi pedig elkönyvelhetjük, hogy mindent megtettünk.

 

Nagyon fontos: ha nem tudjuk, mióta fekszik a beteg ott, akkor is kezdjük meg az újraélesztést.

 

Még a portást is felkészítik

 

A harkányi kórházban minden évben tartanak képzést, amin valamennyi dolgozó részt vesz. Az újraélesztés alapjait úgynevezett ambubabákkal sajátítják el. Ezek élethűen adják vissza azt a szituációt, melyből tapasztalatot szereznek, hogy mit, milyen erővel és milyen ütemben kell tenni egy sikeres újraélesztés érdekében.

 

A szakszemélyzet már egy következő lépcsőfoka a folyamatnak. A kórház különböző pontjain több félautomata defibrillátor, újraélesztő kocsi is rendelkezésre áll, melyekkel mint megtudtuk már életet is mentettek.

 

Amit tudni szeretne a defibrillátorról

 

A defibrillátor tulajdonképpen a szívet indítja újra – magyarázza Jencsik Tímea, a kardiológiai osztály főnővére, aki már több mint száz újraélesztést végzett. Mint mondja, a több millió forintos gépekre akkor van szükség, amikor a szív nem szabályszerűen húzódik össze – azaz kamrafibrillál – így nem pumpál vért és le kell állítani hogy megfelelően újraindulhasson. Természetesen előfordulhat, hogy ennek kémiai és biológiai feltételeit újraélesztéskor gyógyszerekkel kell biztosítani, segíteni.

 

 

A kórház félautomata defibrillátorai olyan funkciókkal vannak ellátva, amik egy gyors diagnosztika felállítása mellett közlik a kezelővel, mit kell tennie. A berendezések az újraélesztés során a szívet is figyelni tudják, ehhez olyan tappancsokra van szükség, melyeket az EKG-ről már ismerhetünk – mutatja a főnővér. A félautomata defibrillátor funkciója szerint azt jelenti, hogy ha kamrafibrillációt észlel, a kezelőnek a kisütéshez meg kell nyomnia egy gombot. A kórházi készülékek ideiglenes pacemakerként is tudnak funkcionálni.

 

 

Jencsik Tímea | A máriagyűdi főnővér huszonhét éves kora óta dolgozik az egészségügyben, pályáját a siklósi kórházban kezdte segédápolóként. Két és fél év után a Medi Home-ban asszisztensként tevékenykedett, majd Pécsen a Szívgyógyászati Klinikára került. Az intenzív osztályon töltött másfél év után a hemodinamikai laborban dolgozott. Onnan a 400 ágyas klinika intenzív osztályára csábították, amit négy év után hagyott ott a sürgősségin töltött ugyancsak négy év kedvéért – immáron főnővérként. Harkányban 2014 februárja óta dolgozik: először járóbeteg szakellátás vezetőként, jelenleg pedig a kardiológiai osztályon főnővérként.