Szerdán folytatódnak a tárgyalások

Helyi - szerző: KT

A pénzügyi bizottság megegyezés párti, szükségesnek tartja az Aquaplus ajánlatával kapcsolatos további egyeztetéseket, továbbtárgyalásra alkalmasnak találta a befektető szindikátusi szerződésre adott válaszát.

A hétfő esti ülésen a bizottság tagjai felvázolták, hogy több nyitott kérdés vár tisztázásra, de mindenképp dűlőre szeretnének jutni a leendő befektetővel. Ilyen az önerő igazolásának módja, a megállapodásba mindkét fél számára elfogadható és kedvező garanciák beépítése, majd a műszaki tartalom – mindez persze a megfelelő határidőkön belül. Azokon a határidőkön belül, amik közül mindegyik lejárt ugyan, de a bizottság bízik benne, hogy a szóbeli megerősítésnek megfelelően még a héten megérkezik az irányító hatóság hosszabbítása.

A műszaki tartalommal kapcsolatban Kerécz Tamás felvázolta: azt, hogy az alternatív tervek közül melyik kerül megvalósításra, első körben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dönti el azáltal, hogy melyiket hagyja jóvá. Ez a beadott módosítási kérelemre vonatkozik, nem mérlegelést jelent.
Jelenleg ugyanis csak az esetünkben már-már használhatatlan első terv van jóváhagyott státuszban. Az ülésen is bemutatott, előző felvetés után koncepciózusan elkészített, Vancsura-tervként elhíresült módozatra való módosítási kérelem ugyan időben leadásra került, azt az NFÜ be is fogadta, viszont még nem hagyta jóvá. A harmadik elgondolás az Aquaplus által felmutatott műszaki tartalom, amit a befektető szintén a DDOP pályázathoz kötne. Ha ez a pályázat nem valósulhat meg, mindkét fél visszalép a támogatói szerződéstől.

Dr. Imri Sándor elmondta, hogy megfelelő garanciákat szeretne látni a szerződésben, miszerint a gyógyvíz nem megy ki Harkányból, a harkányiakat megillető kedvezmények továbbra is megmaradnak, mindezek mellett pedig egy öt éves visszavásárlási jogot tartana szükségesnek a szóban forgó 35 százalékra. Hasonló garancia lehet a fürdő vezérigazgatójának jelölése is, ha némely teljesítés nem történik meg.