Fűtési rendszer korszerűsítése geotermikus energia hasznosításával a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház épületeiben

Gyorshír - szerző: |X|

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház 36,83 millió Ft-ot nyert el fűtéskorszerűsítési célokra az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által meghirdetett pályázat keretében.

 

Az intézmény sikeres pályázatának eredményeként 2017. első félévében a kórház épületeiben megvalósításra kerül a fűtés gépészeti rendszerének korszerűsítése geotermikus energia hasznosításával.

 

A Gyógyfürdőkórház épületeinek hőellátását és hőtermelését jelenleg gázkazánokkal biztosítjuk. A projekt keretében új távhő vezeték kiépítésével, komplex gépészeti átalakítással megvalósítjuk az épületeink harkányi termálvízzel történő, korszerű fűtési módra történő átállítását.

 

Tervünk egy helyi adottságra, konkrétan a harkányi termálvízre, mint egyedi lehetőségre épít, amely 65 Celsius fokos termálvíz kedvező lehetőséget nyújt a fentiekre. A geotermikus energiával történő fűtéssel a gázenergiával történő fűtéshez viszonyítva akár 50 %-os költségcsökkentés is elérhető.

 

A 2017. évi beruházás számításaink szerint legkésőbb 5 éven belül megtérül társaságunk számára.

 

Az energiahatékonyságot javító átalakítás további előnye, hogy erősíti a helyi gazdasági érdekeket azzal, hogy a termálvíz növekvő felhasználása – közvetetten – az idegenforgalmi központ önkormányzatának bevételeit tovább gyarapítja.

 

A fentieken túl a fosszilis tüzelőanyagok (földgáz) elégetése helyett megújuló energia felhasználásával radikálisan csökkenti kórházunk a környezetbe kerülő szennyezőanyagok mennyiségét, amely a településen, továbbá az ormánsági kistérségben élő valamennyi lakosnak is javítja az életkörülményeit, illetve a környezeti terhelés csökkentésével az üvegházhatásra, klímaváltozásra, valamint a 21. században előtérbe került globális felmelegedésre is kedvező hatást gyakorol.

 

A projekt címe: Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására – a gazdaságilag hatékony struktúra – átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására

 

 

A projekt azonosítószáma: ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1

 

További információ kérhető:

 

Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Főigazgatói titkárság 72/580-901

 

Harkány, 2017. január 2.