Itthon is fokozzák a rendőri jelenlétet

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Fokozott ellenőrzéseket tart a rendőrség a bevásárlóterek és a nagyobb forgalmú csomópontok környékén. Pesten a TEK járművei parádéznak, vidéken a rendőri jelenlét fokozására lehet számítani.

 

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjármûve a Széna téren. fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

 

Az országos rendőrfőkapitány Budapesten és Pest megyében már hétfő este, kedden pedig – Pintér Sándor belügyminiszter felkérésére – az egész országra kiterjedően a lakosság védelme érdekében szükséges intézkedéseket rendelt el. Ennek keretében tovább erősítették a közterületi jelenlétet: a nagyobb bevásárlóközpontok, ünnepi vásárok területén, valamint a jelentős tömeget vonzó rendezvények helyszínén folyamatos rendőri jelenlétet biztosítanak, a kisebb forgalmú helyszíneken pedig visszatérően ellenőriznek.

 

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elrendelte Németország nagykövetségének és nagyköveti rezidenciájának folyamatos őrzését, valamint az Orosz Föderáció nagykövetségének megerősített, fokozott őrzését – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályvezetője.

 

A Belügyminisztérium ugyanakkor nem emelte a terrorfenyegetettségi szintet az európai nagyvárosokban hétfőn történt merényletek miatt Magyarországon a Terrorellenes Koordinációs Bizottság, marad a 3-as, közepes fokozat. A rendőri jelenlétet ugyanakkor megerősítik, különösen a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok körzetében. A tárca indoklása szerint a bizottság azért nem módosította a jelenleg hatályban lévő terrorfenyegetettségi fokozatot, mert a testület értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ.

 

Ez történt a héten

 

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, több tucatnyian megsérültek, többen súlyosan.

 

Szintén hétfőn merénylet áldozata lett Ankarában Andrej Karlov, Oroszország törökországi nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá egy fotókiállításon. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték.

 

Hétfőn lövöldözés volt a zürichi főpályaudvar közelében is, egy ismeretlen férfi imádkozókra lőtt rá, majd elmenekült, és késő estig sem sikerült elfogni. Hárman súlyosan megsérültek.