Hagyomány születik: disznóvágásra gyűlünk Terehegyen

Helyi - szerző: HH

Disznótoros mulatság veszi kezdetét Terehegyen. A jövő hét szombatján – január 14-én – tartandó összejövetelen a beugró áráért társaság mellett korlátlan fogyasztás is jár a hagyományteremtő szándékkal életre hívott eseményen.

 

Délelőtt 9:30-kor nyitja meg kapuit a terehegyi faluház, hogy kezdetét vegye a hagyományos technikákkal elkövetett disznótoros. A házias ízeknek – hurka, kolbász, töpörtyű formájában – még délelőtt nekiállhatunk, hogy a déli ebéden frissensültek kerüljenek az asztalra. Nem hiába, hiszen a kapuban fizetendő 1000 forintos beugróért a köszöntő pálinka mellett készlet erejéig tartó ingyenes, helyszíni fogyasztás jár, mely a forralt boron vagy teán túl az elkészített finomságokra is vonatkozik.

 

A délutáni műsort a Harka Dalkör nyitja, aki 17:40-től lép színpadra. 18 órától bál, este héttől pedig a disznótoros vacsora ad elfoglaltságot – egészen éjfélig

 

Borítóképünk illusztráció. Ugyan valódi disznó (lat.: sus scrofa domesticus), de nem az az áldozat, aki tárgyául szolgál majd az egyik legerősebb magyar népszokásnak. Róla sajnos nincs profilképünk, és hangját is aligha fogjuk tudni felvenni: ugyanis félbevágva érkezik a terehegyi böllérkések alá.