Bemutatkozik a Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

Helyi - szerző: KT

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat egyik kiemelt célja a nemzetiségi kultúra ápolása. Az összefogás, az összetartás számunkra természetes. A hagyományőrzés szent feladata ezért is könnyebb, hiszen a mi kultúránk élő kultúra,  a kóló ritmusa ma is ott bizsereg a talpunkban. A folytonosság nem szakadt meg az elmúlt rendszer alatt sőt, a kisebbségi lét erősíti bennünk a nemzeti identitást. Szoros baráti kapcsolatot ápolunk környékbeli horvát klubokkal, testvérvárosaink révén pedig közvetlen kapcsolatban vagyunk az anyaországgal, Horvátországgal.

2011. évi rendezvényeink is ezeket a célokat szolgálták. Az utolsó negyedévi programjaink közül különösen sikeresnek érezzük az adventi karácsonyvárást. December 23-án második alkalommal állítottunk jászlat a Szent István-szobornál. A város lakói közül sokan segítettek. Volt, aki munkáját ajánlotta föl, volt, aki kedves állatait „adta kölcsön”, mások a szállításban segítettek.  Jóleső érzés volt látni a csillogó szemű gyerekeket az élő betlehemi jászol előtt.  Az esti misét meghitt hangulatú, háromnyelvű karácsonyi koncert követte, melyen a horvát és a német nemzetiségi kórus mellett a Harka dalkör is énekelt.  Az este baráti beszélgetéssel zárult a  művelődési házban, ahol meleg itallal és friss pogácsával vártuk az ünneplőket. Külön köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a vendéglátáshoz nyújtott anyagi támogatást.


A János-napi borszentelés
t immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg  december 27-én. A hagyományőrző misén,  melynek minden évben a katolikus templom ad otthont,  Ronta László esperes-plébános megáldotta a helyi és környékbeli  borászok borait. A szertartás után  Bedics Gábor (orgona) és testvére Bedics Viktor (tambura) játékában gyönyörködhettünk.
Jószomszédi kapcsolatot ápolunk a határos horvát községgel, Donji Miholjaccal. A vízkereszt napján tartott horvát misére a kórus és a plébános is a Donji Miholjacról érkezett. Az eszéki színház magánénekese vezényelte a miholjaci templomi kórust.
Természetesen rendezvényeink között a mulatságnak, a vidámságnak is fontos helye van, de a karácsonyi ünnepkör a megváltó születését váró csendes áhítatról ideje.

Kedves Olvasó! Ismerje meg 2012. első negyedévi programjainkat, munkatervünket!

Mi, a horvát kisebbség tagjai, szívesen látjuk Önt is rendezvényeinken.

JANUÁR
–    Vízkereszt  mise, koncert a templomban
–    Klubdélután / minden hónap 3. péntekén /
–    Horvát szentmise / minden hónap utolsó péntekén /
–    Színházlátogatás /Pécs Horvát Színház/
–    Vince-napi hagyományőrzés 01.22.

FEBRUÁR
–    Klubdélután
–    Téltemető /fellépés a városi ünnepségen/
–    Horvát szentmise  /utolsó péntek/
–    Josip Gujas-Duretin irodalmi est az iskolában

MÁRCIUS
–    Klubdélután
–    Horvát szentmise
–    Szavalóverseny az iskolában
–    Színházlátogatás /Pécs Horvát Színház/

Greges Zsuzsa
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat