Tökéletes jelölt: elfogadja, és az ellenzéki dalt fújja

Belföldi hírek - szerző: HH

Ahogy várható volt, az új év első napján kezdődött a kampány. Január elején Székely Sándor, az Együtt volt társelnöke, fővárosi képviselő jelentette be: felkéri Majtényi Lászlót, hogy töltse be az államfői jelölt tisztségét. Azóta az MSZP is utalt rá, hogy támogatná Majtényit.

 

Majtényi elfogadja a jelölést, azonban az alkotmányjogász, volt ombudsman és az Eötvös Károly Intézet igazgatója négy pontot fogalmazott meg Facebook-oldalán ezzel kapcsolatban. Tisztában vagyok az esélyekkel, de azzal is, hogy az esetleges jelöltség lehetőségeket nyit meg és különös felelősséggel jár közös ügyeink megvitatásában – írta, majd hozzátette, hogy a pártok csak akkor támogassák, ha egyetértenek pontjaival.

 

     Alkotmányos hagyományainkhoz visszatérve helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben független intézmények biztosítják a közhatalom gyakorlásának alkotmányos korlátait és alapvető jogainkat. Olyan alkotmányra van szükség, amelyet népszavazás erősít meg, kifejezi a társadalom vitában álló csoportjainak közös értékeit és békét teremt.

 

     A demokratikus nyilvánosság intézményrendszerének teljes érvényesülésével és a szabad és tisztességes választásokkal biztosítani kell, hogy a választópolgároknak valódi lehetőségük legyen időről időre leváltani a kormányzati hatalom gyakorlóit.

 

     A szegénység elviselhetetlen. A Magyar Köztársaságnak gondoskodnia kell arról, hogy minden tagja emberhez méltó életet élhessen.

 

     A korrupció maga alá gyűrte az államot. A polgárai által ellenőrzött állam a rendelkezésre álló legszigorúbb eszközökkel küzdjön a korrupció, különösen annak az állami intézményeket használó formái ellen.

 

Azon még nem veszett össze a folyton dugába dőlő baloldal, hogy Majtényi kinek a jelöltje legyen.