Időben szólunk, ne vegyen ajándékba drónt!

Technológia - szerző: HH

Az elmúlt években hihetetlen nagyot ugrott a pilóta nélküli robotrepülők piaca. A néhány ezer forintért kapható multikopterektől a milliós robotokig mindent látni az égen, a jogalkotó pedig rájött: ebből baj is lehet.

 

 

A biztosítékot az verte ki, amikor egy francia erőmű fölött áthúzott néhány távolról irányított gép. A németek vad jogszabály-alkotásba kezdtek, most pedig hazánkban is megvan a rájuk vonatkozó rendelet, mely 2017 nyarán lép majd életbe.

 

A drónokat alapvetően három kategóriába sorolják, 2 és 25 kilós korláttal illetve az ennél is nagyobb gépeket véve alapul. Az első csoport, ami 2 kiló alatt van, engedély nélküli reptethető, igaz, csak 50 méter alatt. Ha ennél magasabban jár vagy tömege 2-25 kiló között van, az már a II. kategória.

 

Az első kategória sport- és magáncélú felhasználása díj- és bejelentésmentes: ez azt jelenti, hogy semmiféle bürokratikus folyamatokon nem kell majd átesni, ha ilyen gépet szeretnénk és nem kell tevékenységi engedély sem, viszont a megfelelő légtérengedély megszerzése számukra is kötelező. Használatukhoz kötelező felelősségbiztosítási kötvény is kell, hiszen ezen kategória számára legfeljebb 3 millió forint kártérítési kötelezettség-határt ír elő a jogszabálytervezet. Magyarul semmi sem változott, csak a 18 ezer forintos tevékenységi engedélyt eltörölték, a légtérhasználati engedély kiadását pedig a Honvédelmi minisztérium hatáskörébe utalták.

 

Aki ezeken a jogi akadályokon nem tudja magát átverekedni, ne reptessen késéles karbonpengéket másodpercenként nyolcezerszer forgató gépeket emberek közelében.