Rendőrségi hírek – 2012 január-február

Helyi - szerző: KT

Harkányi vonatkozású hírek

Már nemcsak az erdőből, a fészerből is eltűnik a tűzifa.

Annak ellenére, hogy egészen február elejéig enyhe telünk volt a fatolvajok mégsem tétlenkedtek. Szomorú tény, hogy már nemcsak a lakott területektől távol eső erdőkből, hanem a családi házakhoz tartozó bekerített területekről is tűnik el tűzifa.

A Mecseki Erdészeti Zrt. illetékese tett feljelentést még tavaly decemberben azért, mert ismeretlen tettesek egy Harkány határában található területről 65.000 forint értékben kemény tűzifát loptak el.

A harkányi víkendtelepen található víkendház udvarán lévő nyitott fészerből tulajdonított el valaki kb. másfél köbméter összeaprított tűzifát még decemberben. A tolvajnak minden bizonnyal könnyű dolga volt, hiszen az épülethez tartozó terület minden oldalról magas növényzettel volt körbekerítve, mely vélhetően leplezte az elkövető tettét. Utóbbi ügyben a kár értéke 30.000 forint, a rendőrség mindkét ügyben nyomozást indított.

Színesfém tolvajok rendőrkézen. Egy Harkány környéki kistelepülésen kívántak ellenőrzés alá vonni január végén a Harkányi Rendőrőrs munkatársai egy arra közlekedő személygépkocsit, azonban a gépkocsi hirtelen megállt, és az abban ülő három fiatalember háromfelé szaladt. Mivel a rendőrök gyanították, hogy tolvajokat fogtak, azonnal a nyomukba eredtek, aminek köszönhetően egy órán belül elfogták a három férfit. Gyanújuk beigazolódott, hiszen a hátrahagyott személygépkocsi tele volt különféle színesfém tárgyakkal. Az elfogott tolvajok töredelmesen bevallották, hogy a közeli szőlőhegyről egy pinceház melléképületéből lopták az értékeket. A színesfém tárgyakat a rendőrök lefoglalták a tolvajok ellen eljárás indult.

Nem minden színesfémlopás alakul azonban ilyen szerencsésen. Sárgaréz csatornaelemeket tulajdonított el valaki egy harkányi társasház körbekerített udvaráról a decemberi ünnepek előtti utolsó napokban. A három-, illetőleg ötméteres csatornaelemeket a tolvaj feltehetőleg egyik éjszaka vitte el anélkül, hogy a lakók azt észrevették volna. Az ismeretlen elkövető a társasház lakóinak 25.000 forint kárt okozott.

Az utóbbi időben a színesfémek átvételi árával egyenes arányban emelkedett a színesfém lopások száma is. A tolvajok a szőlőhegyen és a zártkerti területeken őrizetlenül hagyott fémtárgyakat, temetőkben található emlékműveket vagy épületszerkezeti elemeket egyaránt gondolkodás nélkül megbontanak, ellopnak. A rendőrség a bűnügyileg fertőzöttebb területeken a demonstratív jellegű rendőri jelenlét fokozásával és az átvevő helyek folyamatos ellenőrzésével próbálja megelőzni a bűncselekményeket. Ezzel együtt a rendőrség kérése, hogy az értékesebb színesfém tárgyakat – víkendtelepeken vagy a szőlőhegyen – ne hagyják őrizetlenül.

Gázórát lopott valaki egy hétvégi ház udvaráról január közepén. A tolvaj szakszerűen lecsavarozta, majd magával vitte a készüléket. A kár értéke közel 50.000 forint. A felderítést nehezíti, hogy a víkendház tulajdonosa a bűncselekmény észlelését megelőzően két hónappal járt utoljára birtokán, így még az elkövetés pontos idejét sem lehet egyértelműen behatárolni. A rendőrség kérése, hogy a távolabb, esetleg más városban vagy megyében lakó víkendház és pincetulajdonosok látogassák gyakrabban birtokaikat, vagy bízzanak meg helyi lakosokat azok felügyeletével. Ugyanis, ha a vagyon elleni bűncselekményekre szakosodott tolvajok hosszabb ideig nem látnak mozgást egy ingatlan körül, a kínálkozó lehetőséget azonnal kihasználják.

 Takátsy Zoltán hivatalvezető