Orosz befolyásra figyelmeztet a Spiegel

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Oroszország évek óta törekszik a közvélemény és a politikai viták befolyásolására az Európai Unió országaiban, és igyekszik éket verni Európa és az Egyesült Államok közé – állapították meg német nemzetbiztonsági szolgálatok a Der Spiegel német hírmagazin értesülése szerint.

 

A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancellári hivatal egy sor propagandakampány és kibertámadás után, tavaly bízta meg a BND-t és a BfV-t annak kiderítésével, hogy az orosz szolgálatok indítottak-e német vonatkozású, az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB gyakorlatát idéző úgynevezett aktív intézkedésekből álló programot, magyarul törekednek-e a német politikai viták és a közvélemény befolyásolására.

 

A hetilap a hétvégi számában azt írta, hogy elkészült a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) pszichológiai műveletek (PsyOps) nevű közös kutatócsoportjának Oroszországgal foglalkozó jelentése, amelyben az áll, hogy a moszkvai vezetés évek óta törekedik a Nyugat megosztására.

 

A külföldi hírszerzést végző BND és a belső elhárításért felelős BfV jelentése szerint az orosz vezetés szisztematikusan igyekszik kiélezni a társadalmi konfliktusokat, és törekszik a transzatlanti szövetség megkérdőjelezésére, Európa és az Egyesült Államok kapcsolatának gyengítésére.

 

A Der Spiegel szerint a szövetségi kormányban még mérlegelik, hogy nyilvánosságra hozzák-e a nemzetbiztonsági szolgálatok jelentését.