Negyven évet zárunk le az új formával

Helyi - szerző: HH

Eltűnni látszik a választási kampányok notórius témája, a fürdő négy évtizedes ikonja, generációk szemetese. No nem lopkodni kezdték a strandfürdő területén lévő tölcséres kukákat, hanem korszerű, környezetbe illő szemetesekre cserélnék őket le.

 

 

Végiggondolni is fárasztó, mi mindent kell szem előtt tartani egy olyan eszköz kiválasztásakor, mint a százezrek által használt kuka. A vízelvezetés, a gyors és tiszta ürítés, a lábainál végezhető fűnyírás és az esztétikán túl számos elvárásnak kell megfelelnie a központi helyen álló szemetesnek.

 

Az elmúlt években, évtizedekben valamennyi fürdőigazgató nekifutott és napirendre tűzte a hetvenes években kihelyezett, tölcséresnek és esernyőtartónak is gúnyolt szemetesek cseréjét. A valamennyi kritériumnak megfelelő edény – legutóbb 70-120 ezer forintos – darabára mindig megállította a lendületet.

 

A megoldás úgy tűnik, a Városgazdálkodási Zrt. által kialakított és készíthető szemetesekben rejlik, mely első darabját a héten járhattuk körbe. Míg a korábbi kukák fejlesztési lehetőségei abban merültek ki, hogy a színesfém-tolvajok által igencsak keresett alumínium tölcséreket bádogból reprodukálták és az aljára fúrtak egy lukat, a bemutatott prototípuson még megannyi módosítást kell eszközölni; amellett, hogy környezetébe illő színt kap, a gyűjtő zsák pereme is rejtve marad a vendégek elől.

 

A fürdő területén lévő valamivel több, mint hetven szemetes helyébe 100-120 darab fából készült edény kerülne. A több ütemben tervezett csere már a tavaszi hónapokban elkezdődhet.