Vényekkel üzletelt az asszisztens

Baranya - szerző: HH

Ismerősével adatta fel a gyógyszerek hirdetését a komlói asszisztensnő, amikhez a saját rendelőjéből lopott előre aláírt vényeket.

 

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat két nő ellen, akik orvosi receptekkel üzleteltek.

 

Az egyik nő egy komlói egészségügyi cégnél pszichiátriai szakasszisztensként dolgozott. Önállóan nem volt jogosult orvosi vények kiállítására, azt csak a rendelést végző orvosok utasítása, ellenőrzése mellett tehette volna. 2012-ben nehéz anyagi helyzetbe került, ezért elhatározta, hogy munkaköri kötelességét megszegve a kezelő orvosok által előre aláírt, rendelőben hagyott kitöltetlen orvosi vényeket megszerzi, majd azokat különböző betegek részére tölti ki olyan gyógyszerek vonatkozásában, amelyek orvosi vények nélkül egyáltalán nem, vagy lényegesen drágábban szerezhetők be.

 

Annak érdekében, hogy a vények kiváltásakor ne az ő neve, aláírása kerüljön feltüntetésre, illetve a gyógyszerek, valamint vények értékesítését ne neki kelljen végeznie, megkérte egy szintén szorult helyzetben lévő ismerősét, hogy interneten adja fel az eladásra kínált gyógyszerek hirdetését. Miután hirdetésekre különböző személyek jelentkeztek a másodrendű vádlott a vények átvételét követően azokat aláírta, majd különböző komlói és pécsi patikákban kiváltotta majd postán feladta a megrendelőknek.

 

Összesen 1,4 millió forint jövedelemre tettek szert, és mint kiderült, legalább harminc alkalommal került sor ily módon gyógyszerek értékesítésére.

 

A vádlottak cselekménye a vesztegetés elfogadása bűntett minősített esetének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.