Nem lesz több iskolai éjszakai buszozás

Belföldi hírek - szerző: HH

A Klebelsberg Központ és a tankerületi központok arra kérték – elsősorban a sítáborok kapcsán – az iskolákat, hogy a jövőben megkötendő szerződésekben 23 és 04 óra között a sofőrök és a diákok tartsanak pihenőt, ebben az idősávban ne közlekedjenek a buszok – írta a Klebelsberg Központ a 24.hu kérdésére.

 

A lap azért fordult az intézményfenntartóhoz, mert birtokukba jutott egy levél, amelyben a biztonságos utazás érdekében a szervezéssel vagy a szállítással foglalkozó cégtől az iskoláknak minden esetben előzetes, írásos tájékoztatást kellene kérniük arról, hogy a fuvarozó megfelel a személyi és tárgyi feltételeknek és a hatályos előírásoknak, valamint az érintett gépjármű megfelelő műszaki állapotban van és rendelkezik érvényes okmányokkal.

 

Korábban már Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is mondogatta, hogy az iskolai buszos utat úgy kell tervezni, hogy este tízkor a busz megáll és reggel hatig nem megy tovább. Ezt a nyolc órát a két sofőrnek szállodában kell eltölteni.

 

A Klebelsberg Központ a lapnak küldött levelében azt is hozzáteszi: az éjszakai utazás tilalmát a hosszabb, elsősorban külföldi utazásokra tervezik bevezetni. Nem az a célunk, hogy a tanórán kívüli programok csökkenjenek, hanem, hogy a diákok utaztatása még biztonságosabbá váljon. A hamarosan megjelenő szabályozás pontosan meg fogja határozni azoknak az utazásoknak a körét, amelyre a fenntartó speciális előírásai vonatkoznak.