Köszönőlevelekben a titok, miért szeretik a harkányi kórházat

Helyi - szerző: HH

Megannyi struktúraváltás, az épületek és az osztályok átalakítása, az tárgyi eszközök, a kórtermek bővítése – sorolta Szomor Csilla, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház főnővére azokat a fejlődéseket, amiket az intézményben töltött negyven év alatt megélt. Az Intenzív Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály meghatározó alakja úgy látja, a titok, amiért a betegek évről-évre meglátogatják őket, egészen máshol keresendő.

 

 

Az utóbbi években az osztályomon is új nővérállás került kialakításra, a kórtermek háromágyasak lettek, a mozgáskorlátozottakra való tekintettel szélesebb ajtót kaptak, és az új bútorok, ágyak mellett televízió is került a szobákba, míg a komfortos részlegek légkondicionálóval is ki lettek egészítve – mondta a főnővér.

 

Kiemelte: az egy időben 45 beteget ellátó rehabilitációs osztály a tavalyi évben kapott egy saját tornatermet, így a nehezen mozgó betegeket nem kell más épületbe vinni, itt az osztályon vannak ellátva. Kialakításra került egy ambuláns terápiás részleg is az étterem nemrég beépített emeleti részén, ami szintén könnyen megközelíthető.

 

Orvosaink folyamatosan tartják a pécsi klinikával a kapcsolatot, osztályunkra általában közvetlenül műtétek vagy a sztrók után kerülnek a betegek – mondta Szomor Csilla. A péntekenként tartott team megbeszélés alkalmával döntjük el, az általánosan felajánlott négyhetes kezelés mellett szüksége van-e még kezelésre, ez állapottól függő.

 

Folytatta: a negyedévente kiosztott betegelégedettségi kérdőív sok mindenre kitér és nagyon fontos a kórház minőségirányítási rendszerében, értékes visszajelzéseket szolgáltat, de a legnagyobb elismerés abban a sok köszönőlevélben van, ami mind egy irányba mutat: az emberséges bánásmód az, amiért igazán hálásak a volt betegeink. Volt, aki nyolc hónapot töltött nálunk, nem tudta mozgatni végtagjait, és a végén saját lábán ment haza, mindenkit meglepett, amikor azt köszönte először meg, hogy az osztályos nővérek, a gyógytornászok, orvosok társai voltak a gyógyulásban.

 

Szomor Csilla | Máriagyűdön született, ott is lakik. Első munkahelye a harkányi kórház volt és 2017. július elsején lesz negyven éve, hogy itt dolgozik. Az egészségügyi szakközépiskolát Komlón járta ki, szakápolói végzettségét már a harkányi kórházban megkezdett munkája mellett szerezte meg.

 

Hivatását három műszakos ápolóként épp azon az osztályon kezdte, melynek most főnővére. Lánya születése után fizioterápiás asszisztensi végzettséget szerzett, majd a főnővér nyugdíjba vonulása után hivatásszeretete miatt többen is őt javasolták az akkori osztályának vezetésére. Az elsők között végzett diplomás ápolóként.

 

Sokan mondják, hogy nem jó, ha valaki végig egy munkahelyen dolgozik, én megcáfolom ezt – mondta. Két éven belül tervezek nyugdíjba menni, át kell adni a stafétát a fiataloknak – nevetett: frissek, okosak, és legalább annyira elhivatottak, mint annak idején példaképeink.