Sok belvízproblémára is megoldást jelent a vizesárkok tisztítása

Helyi - szerző: HH

Több hónapnyi előkészület után elkezdődtek a harkányi és Harkány környéki vizesárkok medreinek tisztítása. A kezelésbe vett szakaszok helyreállítása a belterületen időszakosan gondot jelentő vízelvezetési problémák nagy részét is megoldja.

 

 

A Városgazdálkodási Zrt. emberei november óta takarítják a vizesárkokat övező műveleti övezeteket – mondta Marosi András. Mint a vállalat vezérigazgatója jelezte, voltak területek, ahol az évtizedek óta fákkal, bokrokkal benőtt növényzettől kellett megtisztítani a kétszer négyméteres sávokat, míg megint máshol hulladék – hűtőszekrények, sőt egy Fiat is – torlaszolta el a víz útját.

 

A munkálatoknak a jobb idő beálltával kezdtek neki, az elmúlt hetekben mintegy 6 kilométer hosszan engedve utat a víznek, a helyenként teljesen feltelt, katasztrófa előtti állapotban lévő meder tisztításával. A folyamat érintette a Lanka csatornát valamint a terehegyi mellett több belterületi árkot, a fürdő és a kórház vízelvezetését is biztosító melegvizes árok szennyvíztelep mögötti szakaszát pedig – több mint kétezer méteres hosszon – az elmúlt napokban fejezték be.

 

Már a korábbi években is elkészült egy hatóság által elfogadott és építési engedéllyel rendelkező terv, mely gyakorlatilag felújítaná az összes medret, de ennek több száz milliós költsége van – ismertette Marosi András.

 

A mostani munkálatokra mutatva megjegyezte, ezzel szemben a város már ott tartott, hogy egy-egy csapadékosabb időszak alatt a közterületeken is belvízproblémákkal küzdött. Ennek oka a nem megfelelő vízelvezetés, melyre az árkok, csatornák tisztítása sok helyen megoldást fog jelenteni.