Ezerhatszáz riasztást kaptak tavaly a megye tűzoltói

Baranya - szerző: HH/OKF

Az elmúlt évben összesen 1646 esetben riasztották a baranyai tűzoltókat, ebből 547 alkalommal tűzhöz és 220 műszaki mentéshez – derült ki a Katasztrófavédelem napokban tartott megyei évértékelő tiszti értekezletén.

 

 

Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tűzoltósági szakterület áttekintése során a tűzesetek számának csökkenéséről számolt be, mely tendencia a 2012-es bázisévhez viszonyítva immár szinte folyamatos tekinthető.

 

A keletkezett tűzesetek 5,1 százalékánál, összesen harminckilenc esetben volt szükség tűzeseti helyszíni szemle lefolytatására. A tűzvizsgálatok kiváltó oka főként a bűncselekmény gyanúja volt, de haláleset és igazgatói döntés alapján is számos vizsgálat indult.

 

Mácsai Antal eredményként értékelte, hogy az elmúlt évben nem követelt halálos áldozatot a szén-monoxid, illetve a hangsúlyos megelőző tevékenységnek köszönhetően nem volt kiemelkedő katasztrófa sem a megyében.

 

Volt, amire sokáig emlékeznek

 

Kiemelt eseményeknek tekinthető a 2016. januárban bekövetkezett rendkívüli téli időjárási helyzet.

 

Január 6-án az éjszakai órákban intenzív havazás kezdődött a megye területén, amelynek következtében január 7-én hajnali órákra több helyen is áramkimaradások keletkeztek. A nagy nedvességtartalmú hó miatt leszakadt vezetékek és kidőlt villanyoszlopok miatt összesen 14 536 fogyasztási helyen nem volt áramszolgáltatás.

 

Július 14-én egy markáns viharzóna érte el a Baranya megye területét, amelynek következtében három nap alatt százötvenhét műszaki mentést igénylő riasztás érkezett a megyei műveletirányító központba.

 

November 14-én egy Mercedes Conecto diesel üzemű csuklós busz áthajtott a szembelévő sávba, majd egy ház udvarába ahol kerítést és az udvaron található táblákat és tárgyakat, lépcsőt rongálta meg.