Ilyenkor megbolydul az ingatlanpiac

Helyi - szerző: HH

Tavasszal egyre többen veszik be a téli hónapokra kirakott eladó táblát. Az ingatlanárak stagnálása mellett a nyári hónapokban a bérletre mutatkozó hajlandóság a jellemzőbb.

 

 

Az elmúlt évi fejlesztés nem csak a fürdő vendégszám-növekedésében mutatkozik meg, de egyre többen gondolják úgy, hogy várnak régóta eladásra kínált harkányi ingatlanuk értékesítésével. Míg legtöbben a kirakatban lévő fürdőfejlesztéstől várják az ingatlanárak emelkedését, addig elenyésző azok száma, akik saját használatra tartanák meg a házat vagy lakást.

 

Harkányban mintegy 160 ingatlan eladó, melyek legtöbbje nyaraló, és mely szám az elmúlt években lassú csökkenést mutat. Nem úgy az ingatlanok kínálati ára, mely a 2016-ban átlagosan 119 ezer, az azt megelőző esztendőben 122, 2014-ben pedig 121 ezer négyzetméterenkénti forintjával stagnálónak mondható – derül ki a otthonterkep.hu kimutatásából.

 

Szintén változatlannak mutatkoznak az elmúlt évek bérleti díjai; egy Szent István utcai garzonba például 30 ezer és 60 ezer forint közötti áron költözhetünk be, melyre még rezsi is jön az esetleges közös költség mellett. A Bartók Béla utca egy szoba-konyha felállású soraiban akár ennél is olcsóbban juthatunk albérlethez. Az eladó ingatlanokat egyre többen kívánják némi felárért ugyan, de kényelmesebb módon, közvetítő útján értékesíteni, itt a szezonalitás annyira nem érezhető.

 

A nyaralók országos tendenciája más 

 

Egy év alatt nagyjából 40 százalékkal emelkedett egyes területeken a nyaralók ára. Ez a tendencia főleg a Balatonon és Budapest környékén tapasztalható, így átlagosan 286 ezer forint a négyzetméterenkénti ár az otthonterkep.hu legfrissebb elemzése szerint.

 

Ez a növekedés annak fényében is drasztikus, hogy a nyaralókra jellemző szezonális áringadozás felfelé ívelő szakasza még csak most fog jelentkezni, a tavaszi hónapokban.

 

A legdrágábbak az új építésű nyaralók, átlagosan 287 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, míg közepes állapotút átlagban négyzetméterenként 177 ezer forintért lehet venni. A legtöbb eladó nyaraló területi megoszlás szerint leginkább Budapest környékén és a Balaton mentén helyezkedik el. A Velencei-tónál lezajlott fejlesztések is jelentősen emelték a keresletet az elmúlt másfél-két évben.