Leendő elsős szülők figyelem, ekkor lehet beiratkozni!

Helyi - szerző: KT

Van ki retteg tőle, van, aki már nagyon várja, de minden kisgyermek számára eljön az a pillanat, amikor először lépi át az iskola kapuját. Azé az iskoláét, aki kötelezően fogadja, vagy épp választott intézményként fogja nevelni és felkészíteni az életre. Ehhez azonban be kell iratkoznia, aminek szigorú időpontja van.

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal Siklósi Járási Hivatala 2017. április 20-án – csütörtökön – 8 és 18 óra között, valamint április 21-én – pénteken – 8 és 16 óra közötti időpontban határozta meg a tanköteles korba lépett első évfolyamos diákok beiratkozásának időpontját. A szülő – gondviselő – a tanköteles korba lépő gyermeket ebben az időpontban köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskolába.

 

A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek

 

     személyazonosítására alkalmas, nevére kiállított személyi azonosítót,

     iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolását,

     lakcímkártyáját.

 

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, illetve a legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. A 2017/2018-as tanévben ez a 2011. augusztus 31-én, vagy az előtt született – és tankötelezettségük teljesítését még nem megkezdett – gyermekekre vonatkozik.

 

Az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, vagy tartózkodási helye a körzetében található. A tanuló felvételéről vagy átvételről az iskola igazgatója harminc napon belül tanulói jogviszonyt létesítő, vagy a kérelmet elutasító döntést hoz. A döntésről az azt megalapozó indokolással az iskola igazgatója írásban értesíti a szülőt, mely tartalmazza a fellebbezésre vonatkozó tájékoztatást is, hiszen az iskola felvételi döntése ellen a szülő jogorvoslati eljárást indíthat. Amennyiben a választott iskola igazgatója a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

 

A jegyző hatáskörébe tartozó óvodai beiratkozás időpontját később teszik közzé.