Diákolimpia: erős mezőnyben is dobogón állt Harkány

Helyi - szerző: HH

Hétvégén rendezték meg a Diákolimpia úszószámainak döntőit, ahol a harkányi tanulók is szép teljesítményt nyújtottak. A Harkányi Diáksport Egyesület úszói rajtszámonként 20-22 társukkal mérték össze tudásukat a debreceni versenyen.

 

Az országos döntőre hat egyéni szám indulója és egy váltó jutott be, aminek két tagja egyéniben is rajtkőre állt.

 

A legszebb eredményt a 2004-ben vagy később születettek korosztályában szereplő Spándli Dominik érte el, aki 100 méter hátúszásban ezüstérmet szerzett. A fiatal úszó 100 méter gyorson a nyolcadik helyen végzett.

 

Fekete Zalán 50 mellen 13., Sipos Dominik 100 méter hátúszásban 14., 100 gyorson pedig a 15. helyen végzett. A 4×50 méteres fiú gyorsváltó – Kuszinger, Ahmann, Fekete és Spándli – az országos döntő ötödik helyét tudhatja magáénak. Az erős mezőnyt mi sem szemlélteti jobban, mint az, hogy Krutek Csenge tavaly is 1:29-et úszott száz mellen, akkor a dobogó második fokára állhatott fel. Idén ez a hetedik helyre lett elég – jegyezte meg Nemes János Edző.

 

Hetedik évadot zárta a HDSE Úszó Szakosztálya

 

Az elmúlt évben közel harminc versenyen jártunk – mondta Nemes János edző. Mint évértékelőjében megjegyezte, a heti 10-12 edzés meghozta gyümölcsét, ugyanis a gyerekek 280 alkalommal álltak a dobogóra, és minden megmérettetésről éremmel vagy oklevéllel tértek haza.

 

A fedett pálya nélküli szakosztály ideiglenesen Siklósra, a gimnázium tanmedencéjében is folytatta a felkészülést, illetve hétvégenként Pécsen, az ANK uszodájában edzettek.

 

Mint kiemelte, 2016-ban is az egyik legnagyobb eredményként tartják számon az országos Diákolimpiát, ahol Horváth Ágnes ezüst, a fiú váltó bronz, a lány váltó pedig szintén ezüstérmet szerzett.

 

Az elmúlt esztendővel kapcsolatban az edző kiemelte paraúszónk, Tihanyi Patrik szereplését, aki a nyílt magyar bajnokságon, a Hungária Openen két számban is ezüstérmet szerzett. Az ő egész évi felkészülésének a harkányi Thermal Hotel is helyszínt biztosít.

 

Egész éves teljesítmény

 

Az egyesület sportolói tanulmányaik során is kamatoztatták tehetségüket, hiszen a Duna-Dráva Cement kiemelkedő sportolóknak járó tanulmányi ösztöndíját Tihanyi Patrik mellett Kruktek Csenge is sikerrel pályázta meg.

 

Elismerésre méltó sportteljesítményéért Nemes János évértékelőjében kiemelte Horváth Ágnes, Reisz Bálint, Spándli Dominik és Sipos Dominik nevét is, valamint említette Krutek Csenge, Ahmann Bence, Fekete Zalán, Kuszinger Áron, Lukács Luca és Fischer Barnabás nevét is.

 

Nagyon ígéretes az alakulóban lévő, kiváló versenyzői gárdánk is, Várnai Petra, Fedelevits Lora, Kuszinger Márton, Károlyi Márton, Ábel Botond, Boros Zsombor, Nemes János, Botka Zalán, Boros Aliz, Tarlós Eszter, Tokaji Emma és Várdaróczi Máté szereplésével – fogalmazott.

 

A HDSE négy ország egyesületeivel ápol viszonosságon alapuló kapcsolatot, így évente két alkalommal Horvátországba, Romániába, Szerbiába és Szlovákiába is eljutnak versenyezni. Fő támogatóik körébe a harkányi önkormányzat és a fürdő tartozik, de külön köszönettel tartoznak a Thermal Hotelnek és a siklósi gimnáziumnak is, akik ingyen bocsátják rendelkezésre medencéiket a felkészüléshez.

 

Idén is lesz Sprint

 

Az elmúlt évi eseményekkel kapcsolatban Nemes János a 31. alkalommal megrendezett Harkány Sprintet emelte ki. Mint rámutatott, Pécs – Baranyai Úszó Szövetség által koordinált, több száz embert megmozgató esemény szervezésében, rendezésében az ifjú sportolóik szülei is óriási segítséget nyújtottak az egyesületnek. Megjegyezte, a nemzetközi verseny idén is a szokott időben kerül megrendezésre.

 

A folyamatosan zajló utánpótlás-neveléssel kapcsolatban a vezetőedző megjegyezte, tavasszal és ősszel a harkányi ovisoké a pálya, ugyanis e két alkalommal szerveznek ingyenes úszótanfolyamot nekik, miközben tagjaik sorába is folyamatosan várják az érdeklődőket.