Kevesen értik, mi is az éttermi áfacsökkentés

Gazdaság - szerző: HH

Év elejétől 18 százalékra, 9 százalékkal csökkent az éttermi szolgáltatások adótartalma, az árak mégsem változtak. Míg sokan értetlenül állnak ez előtt, az éttermesek kaszálnak a különbözetből.

 

 

Az történ ugyanis, hogy az étlapon feltüntetett ár áfatartalma csökkent, azaz a termék alapdíja és az arra kerülő adó aránya változott. És ez a történet nincs is tovább, hiszen a csökkentés az arány változásának jegyében zajlott, nem árcsökkenésről volt szó.

 

Szemléltetésként vizsgáljuk meg például a Cordon Bleu árát. Ahol étlap szerint 1710 forintot fizetünk érte, az korábban annyi jelentett, hogy ebből korábban 1345 forint volt az étteremé, 365 forint pedig az általános forgalmi adó. Az áfacsökkenéssel 1450 marad az étteremben és 261 forint kerül adóként megfizetésre általuk. A vendég által fizetendő ár csökkentése szóba sem került.

 

A vendég számára gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy az áfatartalom akár 1 vagy épp 99 százalék, az egyetlen dolog ezzel kapcsolatban az, hogy az állam milyen bevételekről mond le, vagy milyen jóváírt hányadot nem kell a vállalkozónak költségként elhinni, visszaigényelt pénzeket kifizetni. A vállalkozónak pedig nem szabad elfelejtenie átállíttatni a pénztárgépet, hogy az 1710 forintos vételár alatt szereplő kisbetű más arányt mutasson.