Elsők között az első: tudományos munkájáért tüntették ki a kórház gyógytornászát

Helyi - szerző: HH

Tudományos munkájával első helyezést ért el Pozsgay Miklós az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház gyógytornásza olyan eljárást dolgozott fel, mely évente százak gyógyulását segíti elő.

 

 

Pozsgay Miklós László – aki 2010 óta dolgozik a harkányi kórházban – 2014 és 2016 között a Pécsi Tudományegyetemen, rekreációs szakon szerezte másoddiplomáját, melynek szakdolgozati anyagát májusban mutatta be az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK). A kétévente megrendezett országos fordulóba továbbjutott anyag első helyezést ért el a Győrben tartott konferencián.

 

A testnevelés- és sporttudományi szekció Egészségfejlesztés és mozgásterápia tagozatában bemutatott tudományos munka nyolc kiválóság közül emelkedett ki. Pozsgay Miklós anyaga a térdkopásban szenvedő betegeknél a konzervatív terápiák – mint például a fizioterápia – eredményességét vizsgálta. Feldolgozta a gyógytorna részét képező Maitland terápia elemeit is, melyet a kórházban alkalmazva évente több száz ember gyógyulását segíti elő.

 

Mivel a terápiát a harkányi kórházban is előszeretettel alkalmazzák, a tanulmány elkészítése során dr. Nusser Nórát, a kórház orvosigazgatóját választotta külső konzulensének, aki mint mondja, óriási segítsége volt a siker elérésében.