Fél órára minimum készülnie kell

Baranya - szerző: HH

Márciusban az EU húsznapos határidőt szabott a jogi határzár bevezetésére. Ennek értelmében a belső határokon visszavezetik az ellenőrzést, viszont ez a horvát-magyar viszonylatban csak annyit jelent, hogy a határátkelőnek valóban el kell végeznie azt a feladatot, ami a dolga. Mint kiderült, ez a valóságban súlyos időt jelent.

 

 

Az új rendszer szerint a ki- és belépők adatait egy számítástechnikai rendszerben rögzítik, ezáltal ellenőrizve is őket. Drávaszabolcson szombat délelőtt ez néhány perces várakozást jelent, ám a horvát határ mindkét oldalán 30-45 perc alatt darálják csak be a jellemzően kétszáz méteres kocsisort – a kamionok külön sávjával párhuzamosan.

 

Mint egy horvát határőr elmondta, amellett, hogy az új informatikai rendszerük előszeretettel omlik össze, még sokan a kezelésében sem szereztek kellő rutint. A feltorlódott autók sorát időszakonként újabb sávok megnyitásával igyekeznek gyorsabban átengedni. Abban csak bízik, hogy az idegenforgalmi szezonra ez a folyamat felgyorsul és a rendszer biztonságosabbá válik, illetve nem dugul be úgy a híd, hogy az magyar oldalon is problémát jelentsen.

 

Arra, hogy ugyanazt a műveletet egy híd két oldalán miért végzik kétszer is el, nem sikerült tisztázni, mint ahogy az sem világos, hogy Drávaszabolcson a kikapcsolt lámpák mellett miért nem szabad az EU-tagok számára fenntartott sávba állni, ahol egyébként a bódé is a sofőr oldalán lenne.