A határzár ellen tüntettek Röszkénél

Belföldi hírek - szerző: HH

Mintegy száz magyar és külföldi aktivista vonult szombaton táblákkal Röszkén, a határok megnyitását követelve. A demonstráció a tranzitzónánál fejeződött be.

 

 

A tüntetők a templom melletti téren gyűltek össze, ahol előbb a helyi plébános, Liszkai Tamás mondott beszédet. Mint hangoztatta, ha egy társadalom lemond a politika feletti kontrollról, akkor gyenge lesz, sebezhető, kiszolgáltatott és kihasználható olyan döntésekhez, melyek hátterét nem látja. A migráció kérdésében józanságra és bölcsességre van szükség, ha a döntés felelősségét a társadalom a politikára ruházza át, akkor saját maga felett mond ítéletet – fogalmazott.

 

A kibővített tranzitzóna mellett a tüntetők bírálták a március 28-tól hatályos illegális migráció elleni szabályokat, majd a röszkei közúti átkelőnél felsorolták a kormány elmúlt években hozott illegális migráció elleni intézkedéseit és a 2015 szeptemberében történt tömegzavargás során elkövetett terrorcselekmény bűntette miatt első fokon tíz év börtönre ítélt Ahmed H. szabadon bocsátását követelték.