A parkolási rendszer végett kezdeményeztek helyi népszavazást

Helyi - szerző: HH

Helyi népszavazás indulhat a parkolási rendszer ügyében. Az indítványt Varga László pénteken nyújtotta be a Helyi Választási Irodához.

 

Egyetért-e ön azzal, hogy Harkány Város Önkormányzata, Harkány közigazgatási területén 2018 január 01-től megszüntesse – Bajcsy Zsilinszky utca, a Bartók utca és a Kossuth Lajos utca 5.- 57. számú ingatlanig kivételével – a díjfizetős parkolást? – áll a referendum anyagában.

 

Ha dr. Markovics Boglárka, Harkány jegyzője és a Helyi Választási Iroda elnöke öt napon belül nem utasítja el a beadványt, a Helyi Választási Bizottság a kérdés hitelesítéséről – vagy elutasításáról – harminc napon belül dönt. A bizottság a kérdést akkor hitelesíti, ha az a kérdéssel szemben támasztott törvényi követelményeknek megfelel, illetve az aláírásgyűjtő ív is minden jogszabálynak eleget tesz. Az erről született döntést nyolc napon belül kell közzétenni.

 

El akkor utasíthatják, ha nem felel meg valamely jogi követelményeknek, vagy a népszavazás tárgya épp valamely törvénybe ütközik.

 

Ezer aláírás kell

 

A népszavazás kiírásához a kezdeményezőnek egy hónap alatt mintegy ezer aláírást kell összegyűjtenie Harkányban, amik érvényességének vizsgálatát követően harminc napon belül rendelik el a népszavazást. Az aláírásokat nem lehet visszavonni, és a név mellett a személyi azonosító és az aláíró anyja nevének is szerepelnie kell.

 

Az aláírásgyűjtésre is szigorú szabályok vonatkoznak, ami szerint azt nem lehet tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében, egészségügyi szolgáltató helyiségében vagy felsőoktatási és köznevelési intézményben végezni.

 

Az elrendelt helyi kezdeményezésű népszavazás is csak akkor érvényes, ha a választásra jogosultak legalább 50 százaléka az urnák elé járul. Eredményessége esetén száznyolcvan napon belül rendeletet kell alkotni a nép akarata szerint.

 

Ha nem akad meg a folyamat – nem utasítják el vagy támadják jogi úton meg a döntést – leghamarabb júniusban, de inkább júliusban lehet belőle szavazás.

 

Volt már ilyen

 

Korábban már volt precedens magyar településen helyi népszavazásra parkolási ügyben, de az a teljes rendszer eltörlésére irányult, így elutasították, mondván, az önkormányzat törzsvagyonát veszélyezteti. A mostani referendum ezzel szemben csak bizonyos területeket érint, így a fürdő környezetében maradnának csak az órák, a Spar és a piac parkolójában például nem.

 

Másik lehetőség az időbeli korlátozás. A bevétel jelentős részét kitevő hétvégi parkolási díj részben vagy teljes egészében való megszüntetése viszont deficitbe fordítaná az iroda működését.