Nem létező minisztériumra hivatkozva jelentkeztek a csalók

Helyi - szerző: HH

Olvasónk jelezte, hogy számára ismeretlen személy a Népjóléti Minisztérium munkatársának kiadva magát takarítógépet kínálva hívta fel a vélhetően telefonkönyvből kinézett számán.

 

A telefonáló arra hivatkozott, hogy a Népjóléti Minisztérium egy országos egészségmegőrző programot indított, így Harkány is különösen érdekelt benne. Állítása szerint kedvezményesen vásárolhat takarítógépet, melynek számos funkciója van. Olvasónk nagyon helyesen elutasította az ajánlatot, ekkor köszönés nélkül lecsapták a telefont. Nem derült ki, hogy mi lett volna a módszer, de valószínű, hogy csalás áldozatává tették volna – Népjóléti Minisztérium ugyanis 1998 óta nem létezik.

 

A feltehetően időseket célzó ismeretlen hívások minden bizonnyal csalással hivatottak állítólagos előleg gyanánt pénzt kicsalni a gyanútlan ügyfelektől, de nem példa nélküli az sem, hogy telefonos egyenleg feltöltésére bírják rá. Ha ön is részesévé válik hasonló kísérletnek, gondoljon olvasónk esetére. Ha a telefonszámot vagy számlaszámot leírva felkeresi a rendőrséget, segíthet felgöngyölíteni az ügyet, hiszen mások már valószínűleg siratják pénzüket. Meg kell jegyezni, hogy a rejtett szám nem anonim a szolgáltató számára, az a néphiedelem, hogy egy bizonyos időnek el kell telnie a hívásból ahhoz, hogy a hívó azonosítható legyen, nem igaz.

 

Korábban nyereményjátékos, a DRV nevében eljáró valamint magukat kéményseprőnek kiadó csalók jelentkeztek, de az unokázós módszer sem ismeretlen.

 

Siklóson elfogják a csalókat

 

A siklósi rendőrök március elején el is fogtak egy bandát: ők nem telefonon, hanem személyesen jelentek meg idősek otthonában, módszerük az volt, hogy egyikük papírt és ceruzát, a másik pedig egy pohár vizet kért az otthoniaktól. Amíg a lakót az egyik személy szóval tartotta, társa eltette a lakásban talált pénzt, majd távoztak helyszínről.