Tavaszi nagyüzem a városgazdálkodásnál

Helyi - szerző: BB

A Harkányi Városgazdálkodási Zrt. zömében ugyanazokkal a feladatokkal találkozott az idei tavaszi időszakban, mint a megelőző években. Persze, mivel a korábbi esztendőkben növekedett a kihelyezett virágszigetek száma – és idén is emelkedik –, évről évre hatványozottan nő a szükséges plusz munka mennyisége is.

 

Marosi Andrással, a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. vezetőjével beszélgettünk.

 

Hogyan készülnek a nyári időszakra?

 

Szeretnénk a tavaszi munkákat még precízebben végrehajtani, mint tettük azt korábban, még tökéletesebb városképet kialakítani. A megelőző esztendőkhöz képest 15-20 százalékkal emelkedett a virágszigetek száma, így nőtt a mennyisége azon munkáknak is, melyeket a városgazdálkodás végez. A virágszigetek körbeszegélyezésével pedig egységes arculatot teremtettünk. Az idei évben már most öt százalékkal emeltük a kihelyezett virágok számát tavalyhoz képest. Kiss Kálmán Éva munkatársunkkal közösen azon dolgozunk, hogy számos új fajta kerüljön ki a városba: a tavalyi 47 ezer növény után idén 51 ezret helyezünk ki; 93 félét, a tavalyi 47-hez képest. Olyan fajtákkal bővül a paletta, amelyek már eddig is bizonyították, hogy színvilágukban jól díszítik a várost, és most különböző rokon fajtáik is megjelennek a virágládákban.

 

Fontos, hogy ezeket a növényeket a Városgazdálkodási Zrt. saját telephelyén, fóliasátrakban tudjuk nevelni. Idén már egyáltalán nincsen szükség kész növények külső beszerzésére! Tavaly három, idén már öt fóliasátorban termeljük a kihelyezésre szánt növényeket. A virágvásáron már muskátlikat is értékesíteni szeretnénk a lakosság számára. A kihelyezésre szánt muskátlik mennyiségét a tavalyi évhez képest 15 százalékkal emeljük.

 

A virágosításon túl mik az aktuális feladatok?

 

Elkezdtük 2016-ban a nyílt vízfolyások kitisztítását, karbantartását, ezt is folytatjuk. Amikor a város belvíz és csapadékvíz problémájáról beszélünk, akkor a várost körülvevő illetve a városban is megtalálható árokrendszerről kell, hogy szóljunk! Több évtizedes elmaradás, karbantartatlanság jellemzi a rendszert, melynek talán leggyengébb pontja a hideg vizes és meleg vizes árok valamint a Lanka-csatorna. Ezeken a területeken igazi ősdzsungelt tapasztaltunk. A korábban elmaradt karbantartási, tisztítási munkákat folyamatosan végezzük. A partszakaszon kitermelt faágakat, cserjéket ledaráltuk, az így keletkezett darálékot pedig a város sportcsarnokának és a polgármesteri hivatalnak a fűtésében hasznosítjuk. Ezzel a munkával jó átfolyási lehetőséget biztosítunk, ami csapadékos időjárás esetén segíti az esővíz elvezetését.

 

A meleg vizes ároknál a zárt szakaszokat, szifont is kitisztítottuk. Ezen túl folytatódik a játszóterek felújítása. Kezdtük az óvodai és az egykori mini abc-nél lévőkkel, folyamatosan haladunk tovább a meglévők felújításában, valamint a fürdő területén egy újat is kialakítottunk.

 

A tavalyi évben elkezdték a járdák és utak karbantartását, javítását. Lesz folytatása ennek?

 

A tavaly betervezett szakaszból az idei évben ezer méterre kerül sor. Illetve új szakaszokat is terveztünk a folytatásban. Szerettük volna már korábban elkezdeni, de az volt a közös vélemény, hogy ne akkor túrjuk fel a járdákat, amikor esős, csapadékos az időjárás és sártengerré változtatja az adott útszakaszt. Így a tavalyi évhez hasonlóan a jó idő beköszöntével kezdődnek ezek a munkák. A járdák és utak javítását lakossági észrevételek alapján végezzük, illetve az önkormányzat jóváhagyása után javítjuk az adott területeket. Amennyiben nagy horderejű munkáról van szó, a hivatalt kell keresni az észrevételekkel, amennyiben kisebb és azonnali megoldásra váró feladatról van szó, akkor a városgazdálkodást.

 

Rengeteg a feladata a cégnek. Hogyan bírják munkaerővel?

 

A városgazdálkodásnál is tapasztalható az elvándorlás problémája. Nagyon erős elvándorlás van a térségben. A munkaerőpiacon felfokozott a versenyhelyzet és munkabérekben versenyezni kell, ha meg akarjuk tartani munkavállalóinkat. Csak a közmunkaprogramban résztvevőknél láttuk eddig ezt a problémát, ami meghaladja a 30 százalékot. A városgazdálkodásnál a jövő építésében át kell gondolni a munkaerő minőségét és helyzetét. Olyan irányt szeretnénk mutatni magunknak, amiben magasabb színvonalú képzett munkaerővel és gépesítéssel szeretnénk kiváltani a mostani nagy létszámot. Amennyiben a géppályázataink forrásigényét meghaladja a vállalat fejlődése és fejlesztési igénye, úgy saját erőből szeretnénk végrehajtani a további gépfejlesztéseket. Magasan képzett, jó szakembereket kívánunk foglalkoztatni a város számára, ezzel elérhetővé válik a korábban megfogalmazott céljaink egyike, hogy jóval nagyobb horderejű munkákat is el tudunk vállalni, olyanokat, mint például az idei évben a sportegyesület számára az új kerítés megépítése volt.