Orbán Viktor: a kormány áll a tárgyalások elébe

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Az Európai Bizottság (EB), Soros György és a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) támadás alá vették a magyar migránsszabályozást, azt akarják ugyanis, hogy Magyarország bontsa le a kerítést, változtasson a jogi előírásokon, engedje be az illegális migránsokat – mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában. 

 

A miniszterelnök hozzátette, könnyen lehet, hogy az ügyben Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít majd.

 

Soros György egyetemén végzett az a bíró, aki elmarasztalta Magyarországot a bangladesi és pakisztáni migráns ügyében. Orbán vádja szerint felépítettek egy rendszert, amelynek következtében rendszeresen megcsapolnák a magyar büdzsét. A bangladesiek esetében az történt – folytatta -, hogy egy Soros által finanszírozott szervezet beperelte Magyarországot, az eljárásban a szakértői véleményt egy másik Soros-szervezet adta, majd a bíróságon az ítéletet egy Soros-egyetemen oktató bíró vezetésével hozta meg egy bírói tanács. Ezt úgy kommentálta: be vagyunk kerítve, ha ez így megy tovább, tízezerszám fognak bennünket megskalpolni, el akarják venni a magyarok pénzét.

 

A magyar kormányoldal ezért is akarja, hogy külön jogi szabályozás jöjjön létre az NGO-kra, amelyek ezeket a tevékenységeket végzik, tudni akarjuk, kitől kapják a pénzt a külföldről, ellenkező esetben nem lehet megvédeni az országot velük szemben – közölte.

 

Kiemelte ugyanakkor: a kötelezettségszegési eljárást indító EB szerint sem az oktatás szabadságáról, hanem pénzügyi kérdésekről van szó, arról, milyen pénzügyi feltételekkel lehet szolgáltatásokat nyújtani Magyarországon. A kormány áll a tárgyalások elébe – közölte, megjegyezve: a kabinet szerint összhangban van a felsőoktatási törvény az EU szabályaival, de ha a bizottság ezt másképp látja, megfontoljuk.

 

Megismételte: a Közép-európai Egyetem biztosan működhet Magyarországon, mert a módosítás nem vonatkozik rá. Az amerikai diplomát kiadó egyetemről akarjuk megtudni, hogy az micsoda – mondta.