Megemlékeztek a bolgár hősökről

Helyi - szerző: HH

A 72 évvel ezelőtt elhunyt bolgár katonák nem csak Magyarország, hanem Európa szabadságáért is adták életüket – mondta a bolgár nagykövet pénteken a Harkány mellett tartott megemlékezésen.

 

A Harkány határában lévő bolgár temetőben a Dráva-menti csatákban elhunyt 1400 hős előtt tisztelgett a két ország delegációja.

 

Az első bolgár hadsereg katonái a déli határ 120 kilométeres szakaszát védték, Harkány közelében a harmadik hadtest harcolt – ismertette Todor Dacsev vezérőrnagy. A koszorúzáson a katonai attasén kívül képviseltette magát a két ország honvédelmi minisztériuma is.

 

Miután szinte az egész háborús időszak alatt meg tudta őrizni a békét a területén, 1944 őszén Bulgária hadban áll minden nagyhatalommal – mondta dr. Dancso Muszev a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke. A háború utolsó hónapjai különösen súlyosak a hazájuktól távol is helyt álló katonáknak, akik stratégiailag is fontos feladatot teljesítettek, és bár a front két külön oldalán harcoltak, Magyarországon sem tekintettek rájuk ellenségként – tette hozzá.

 

Harkány városát Kecskeméthy Pál és Remmert Ferenc alpolgármesterek mellett Éva Ferenc képviselte a megemlékezésen.