Elfogyott az EP türelme Magyarországgal szemben

Nagyvilág - szerző: HH

Többséget kapott az a vélemény, mely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós alapértékek súlyos megsértésének. Az EP arra utasította belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról.

 

A javaslatot benyújtó pártok mellett az Európai Néppárt soraiból is szavaztak az orbáni kormány ellen, arról foglalva állást, hogy az utóbbi években súlyosan sérülhetett a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok. Az EP az előkészítő jelentés elkészültét követően szavaz az uniós szerződés hetedik cikkének érvénybe léptetéséről hazánk ellen.

 

Az eljárás második szakaszában derül csak ki, hogy a kormány döntéseivel és intézkedéseivel csupán veszélyeztette, vagy meg is sértette az alapjogokat és az alapelveket. Csak ezt követően sújtanák hazánkat szankciókkal. Szakértők úgy vélik, kicsi az esély arra, hogy ez a többlépcsős, hosszadalmas folyamat a végére érne.

 

A hetedik cikk bevezetésére még soha nem volt példa, lényegében olyan intézkedések – szankciók – kidolgozását jelenti, mely megvédi az EU értékeit.