Simán lehetne az év fája is – benevezi?

Helyi - szerző: HH

A természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet az Ökotárs Alapítvány a környezetünkben élő különleges fák által. A 2010 óta évente, cseh mintára tartott Év Fája versenyen még nem volt harkányi nevezés, pedig alanyunk lenne rá.

 

 

A versenybe bárki nevezhet fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik – írja az alapítvány.

 

Harkányban több különleges egyed is található, ám ezek közül is kiemelkedik a gyógyfürdő bejáratával szemben fekvő fa – hívta fel figyelmünket egy olvasónk. A szinte fekvő tölgy, bükk, kőris vagy hárs megannyi házasság, lánykérés vagy hangulatfotózás helyszíne volt, de gyerekek is rendszeresen játszanak rajta. A szomszédságában pedig egy öregúr is arcot öltött, aki mosolyogva nézi a sokszor veréb módjára rajta ülő gyerekeket.

 

Az idei szavazás május 10-én indult, és bárki nevezhet rá online módon, akinek van vele egy kedves története, fája. Ha ez lenne az, a képet mi adjuk. önnek csak azt kell kideríteni, milyen fáról van szó, hány éves lehet és ki ültette, mitől ferde esetleg mit ábrázol a mellette lévő, fából faragott szobor.