Új nevet kapott a harkányi kórház

Helyi - szerző: KT

A rehabilitáció fellegvára kíván lenni a harkányi kórház, mely költségvetési intézménnyé alakulva új elnevezést is kapott: a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum névváltása egy szemléletváltozást is tükröz; a harkányi gyógyvíz erejével megvalósuló rehabilitáció jelentőségét emeli ki.

 

A rendezvényen jelen volt Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Nagy Csaba, Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is.

 

Nem csak egy névváltás, hanem ez valóban azt a trendet jelenti, mellyel a korábban fürdőkórházi léthez kötődő intézmény az egyetem mellett azt a szerepet fogja és kell hogy beöltse, ami valóban hivatottan vár rá, hogy az itt is nagy számban megjelenő megmentett betegek; súlyos sztrókbetegek, agysérültek, amputáltak számára is tudjon egy jövőképet nyújtani – mondta dr. Cserháti Péter. A miniszteri biztos, OORI főigazgató valamint a PTE KK Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Önálló Tanszék vezetője hozzátette, Harkány életképe átalakulóban van, és ilyen súlyos állapotú betegek is előfordulnak a kórház betegei között, hiszen – mint fogalmazott – ez teszi kerekké a rehabilitáció fogalmát.

 

Kórházunk változásai név- és arculatváltásban is megnyilvánulnak, így mostantól a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum nevet vesszük fel – jelentette be dr. Péter Iván, a kórház főigazgatója. Az 1955 óta működő kórház számos névváltozáson esett át, a mostani elnevezés tükrözi valamennyi lehetőséget, melyet az intézmény rejt – tette hozzá.

 

A megnyitót követő kórháztörténeti bemutatón az elmúlt 190 év története elevenedett meg, majd a Batthány család emlékére elhelyezett márványtáblát Batthyány Ádám és dr. Péter Iván koszorúzta meg. Az épületeken Than Károly valamint az 1970-ben lebontott Márvány- később pedig Kossuth fürdő is kapott táblát, szintúgy, mint az Ilona fürdő, mely emlékét a helyén épült HPC épülete őrzi. Ez utóbbiakra Czene Zoltán jóvoltából került márványtábla.

 

A délután kezdődő szakmai kongresszuson az ország vezető rehabilitációs szakorvosai is részt vettek, szintén a harkányi rehabilitáció fontosságát hangsúlyozva.

 

A kórház történetét az épületrészeket összekötő folyosón helyet kapott idővonal mutatja be, de az elmúlt évek kapcsán több kiemelt fejlesztés is történt.

 

     A Harkányi Gyógyvíz – Egészséget adó és megőrző őselem kiemelt projekt keretében megvalósult a medence felújítás; a kórház előcsarnokának, továbbá a balneológiai épületének átalakítása és utóbbi bővítése egy 45 szobás szállodai színvonalú kórházi szárnnyal. A Harkányi Psoriasis Centrum megépülése kiemelt fejlesztés a hagyományos, harkányi gyógyvízen alapuló mozgásszervi megbetegedések és rehabilitációs ellátások mellett.

 

     A DDOP Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-dunántúli Régióban pályázatnak köszönhetően újonnan létrejött a legkorszerűbb eszközparkkal felszerelt kardiológiai rehabilitációs részleg.

 

     2015-ben került átadásra a leszigetelt A épületes gyógyfürdőmedence, melyet termál, illetve hagyományos vízzel egyaránt lehet tölteni. Ezt követően a Központi Gyógytorna-Fizioterápia épületében található medencecsarnokhoz tartozó kiszolgáló helyiségek felújítási és átalakítási munkái kerültek felavatásra.

 

     Az előző fejlesztések folytatásaként 2016-ban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ támogatásával 50 millió forint értékben valósult meg a Balneológiai részleg teljes gépészetének felújítása és a kupolás medencecsarnok medencéinek szigetelése és újraburkolása.

 

     A geotermikus energia hasznosítására beadott nyertes pályázatnak köszönhetően befejeződtek azok a munkálatok, amelyek eredményeként a Kórház fűtését termálvizes rendszer fogja működtetni.

 

A fejlesztéseknek és a kórház menedzsmentjében bekövetkezett szemléletváltásnak, valamint a marketing tevékenységnek köszönhetően az utóbbi három évben megnőtt a fizetőképes kereslet a Kórház szolgáltatásai iránt. A különböző TÁMOP és GINOP projekteknek köszönhetően jelentős munkaerő bővítést is meg tudott valósítani az intézmény, közel 70 fő felvételével.

 

Mindez része az elmúlt öt évben zajló innovációknak, melyek eredményeként a Harkányi Gyógyfürdőkórház jól példázza, hogy a mintegy két milliárd forint Európai Uniós és állami támogatásból megvalósított, a szakmai ellátást és a foglalkoztatást érintő bővítéseknek köszönhetően a régió kiemelt turisztikai attrakcióit is tudja szolgálni.