Rekord ózonhiányt mértek Magyarország felett

Technológia - szerző: HH

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfő reggel és a délelőtt rekord alacsony ózontartalom értékeket regisztrált hazánk felett. A kirívóan kevés ózon miatt nagyon magas az UV sugárzás.

 

A légoszlop ózontartalmát 1969 óta mérik, ez idő alatt a legalacsonyabb értékeket regisztrálták. Napközben az ózontartalom egy kicsit elkezdett emelkedni, de még mindig rendkívül alacsonynak mondható – közölte az intézet.

 

A reggeli értékek közel 20 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a mai napra érvényes sokéves átlag – az érték ingadozása átlagosan is csak 12 százalék. A napközbeni emelkedés után az ózontartalom még mindig a természetes változékonyság alsó határa alatt van, 15 órakor 13 százalék volt. Az ózonhiány oka egyelőre nem ismert pontosan.

 

A legmagasabb UV sugárzás a Siófokon volt, ahol dél körül megközelítette az UV Index 9,0 értékét, de Kékestetőn is 8,0 UV Index felett volt a déli érték. Budapesten, Kecskeméten és Sármelléken a felhők miatt alacsonyabb értéket mértek, de mindenhol 7,0 felett.