A tudomány szolgája volt, nem Isten báránya

Életmód - szerző: HH

Albert Einstein leveleit bocsátják aukcióra június 20-án Jeruzsálemben. Az 1951-54 között keletkezett irományokban Istenről, McCarthyról és az akkoriban alakult Izrael államról írt a tudós.

 

 

Ha isten teremtette a világot, legfőként azzal törődött, hogy nehogy könnyen megértsük – írta 1954 februárjában, egy évvel halála előtt David Bohm kvantumfizikusnak, aki korábban megtagadta, hogy beszámoljon a kommunista párthoz fűződő kapcsolatáról az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottságnak, és inkább Brazíliába ment az Egyesült Államokból.

 

Egy 1953 februárjában írott levelében a kommunista-ellenes McCarthyék alakította Amerika szellemi állapotát a 20. század eleji németországi paranoiához hasonlította.

 

Izraelről azt írta, hogy intellektuálisan aktív és érdekes, ám csekélyek a lehetőségei, és kár lenne csak azért áttelepülni oda, hogy aztán az első alkalmat megragadva továbbálljon.

 

A leveleket Bohm özvegye őrizte meg, aki egy éve meghalt. Az előzetes becslések szerint a gyűjtemény akár 20 ezer dollárért is érhet.