Bejelentették, mi lesz a Nagy-Britanniában dolgozókkal a brexit után

Nagyvilág - szerző: HH

A most is törvényesen Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak nem kell távoznia a brit EU-tagság megszűnése után – jelentette be az alsóházban a brit miniszterelnök. A szigetországban nagyjából 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él.

 

Theresa May arról beszélt, hogy azok az EU-állampolgárok kapnak automatikusan letelepedett státuszt, akik egy később meghatározott határnapig legalább öt éve folyamatosan a szigetországban élnek. A letelepedett státusz számokra ugyanolyan jogokat biztosít majd az oktatásban, egészségügyi ellátásban és a szociális juttatásokban, mint a brit állampolgárokat.

 

Azok, akik nem töltötték le az öt évet de korábban érkeztek a határnapnál, szintén az országban maradhatnak és az öt év letöltése után folyamodhatnak letelepedett státuszért. Akik a határnap után érkeztek, ideiglenesen tartózkodhatnak csak az országban, de egyéni elbírálás alapján ők is kérhetnek státuszt.

 

A határnappal kapcsolatban Theresa May annyit közölt, hogy az nem lehet korábbi, mint a brit EU-tagság megszűnését elindító folyamat bejelentése, tehát május 29.