Helyi termelők: az árakat lenyomja, de a minőséggel nem versenyezhet a teszkós olcsó dinnye

Életmód - szerző: KT

A helyi gazdák is elítélik a piaci magatartást, ám a minőség miatt nem aggódnak a Tesco 99 forintos dinnyéje miatt. Mint mondják, a térségben egységesen kialakított árakat azért át fogja írni a multi húzása.

 

 

Ma még a tegnapi, 150 forintos áron kínálják a dinnyét Harkány határában, ám a következő napokban olcsóbb lesz. Ez a Tesco siklósi áruházának is köszönhető, ahol az olcsón felvásárolt úgynevezett takarmánydinnye kilója 99 forintért vehető meg. A helyi kereskedő arra is rámutat: míg az áruházban nincs lékelés, ők nem árulnak zsákbamacskát, és meglékelik a portékát.

 

A dinnye egyébként előreláthatóan augusztus végéig lesz kapható, és ha kedvező marad az időjárás, a végső ár a tavalyihoz hasonlóan 90 forint körül alakul.

 

Vizsgálatot kezdeményeznek a Tesco ellen

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólította az áruházláncot, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját, amelyben 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták a gyümölcsöt. A NAK hatósági vizsgálatot is kezdeményez.

 

A köztestület közleménye szerint a Tesco az irreálisan alacsony árral veszélyezteti a gazdálkodók megélhetését. A Tesco akciója kizárólag saját marketing céljait szolgálja, ezért nem hagyható, hogy ennek költségeit a dinnyetermelőkre hárítsa az áruházlánc.

 

A NAK a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés, erőfölényével való visszaélése miatt kezdeményez hatósági vizsgálatot a Tesco ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

 

A kamara azt is vizsgálja, hogy az áruházlánc piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal.

 

A kamara határozottan kiáll a termelők mellett akkor is, ha azok – akár a bérfejlesztésükért tüntető Tesco-dolgozókkal közösen – újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni – tartalmazza a közlemény.