Fekete nap ez a tűzoltóknál

Életmód - szerző: KT

Ma van a magyar tűzoltók gyásznapja. A lánglovagok ezzel az alkalommal a 2006-os műegyetemi tűz áldozataira, hősi halottjaira emlékeznek.

 

 

A lángok este kilenc óra után csaptak fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületének labirintusszerű alagsorában található 150 négyzetméteres lőtéren. A tűz oltásában 29 autóval 130 tűzoltó vett részt, a mentési munkálatok közben három tűzoltó életét vesztette. A tüzet az ott tartózkodó négy fő észlelte, mint jelezték, a fából és gumiból készült golyófogó fal mögül tör előre a füst.

 

A kiérkező két tűzoltókocsi után az oltási folyamatot nehezítette, hogy a tűzoltóság riasztási rendszere meghibásodott, az egységeket egyesével kellett a helyszínre küldeni. A helyszínen is teljes volt a zűrzavar: a helyiség és az épület ismeretlen volt a tűzoltók számára, egyetlen rádiós csatornát használva a kommunikáció is elégtelen volt. Téves vészhelyzeti megállapítások, rosszul megbecsült kivonási idők és a füstben kimerült levegőkészletek jellemezték a helyzetet.

 

A rádiós hálózaton 21:56-kor jelentették: nem találnak ki a fiúk.

 

Egy tragikus tévedés, a behurkolódott tűzoltó tömlő által okozott tájékozódásvesztés vezetett a három tűzoltó halálához. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a tűzoltók halálát füstmérgezés miatt fellépő keringési elégtelenség, illetve légzésbénulás okozta.

 

Az oltás közben életét vesztette Horváth Ákos tűzoltó őrmestert, Pintér Gábor tűzoltó hadnagyot és Reppman Károly tűzoltó törzsőrmestert Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter hősi halottá nyilvánította, Horváth Ákost és Reppman Károlyt posztumusz tűzoltó hadnaggyá, Pintér Gábort posztumusz tűzoltó főhadnaggyá léptette elő. Az egyetem 500 ezer, a fővárosi önkormányzat egymillió forintot ajánlott fel az áldozatok családjainak.

 

A tűz oka tisztázatlan,a  szakértők feltételezésekbe bonyolódtak és ellentmondásos véleményeket adtak: a kimentett civilek egyesek szerint szabálytalanul, AK-47-es gépfegyverekkel lőttek a zárt lőtéren, aminek vezetője szerint minden szabályosan történt. A szándékosságot azonban kizárták. A vizsgálat az oltással összefüggésben hibákat és hiányosságokat állapítottak meg, konkrét felelősöket, nem tudtak megnevezni, mivel a szakmai hibák külön-külön nem voltak ok-okozati összefüggésben.

 

Az eset után szigorítottak a helyismereti gyakorlatokon, de az információtechnológiai eszközök túlnyomó többsége még ma is használhatatlan. Új feladatokkal látták el a sajtókapcsolati munkatársakat, mely egy gyors és pontos tájékoztatási rendszert eredményezett.