A Nébih is ellenőrzi a tojásimportot, Magyarország tiszta

A Nébih is ellenőrzi a tojásimportot, Magyarország tiszta

Belföldi hírek - szerző: HH

Rászállt a Nébih a tojásimport ellenőrzésére, miután Európában 17 országból hívtak vissza rovarirtó szerrel szennyezett tojást. Magyarországon egyelőre nem érintett a mérgezésben.

 

 

Fipronillal szennyezett tojást Ausztriában és Romániában is találtak, a szert olyan vérszívó élősködők ellen használják az emberi fogyasztásra nem szánt állatoknál, mint a bolha, tetű vagy kullancs. Embereknél nagy mennyiségben máj- vagy vesekárosodást is előidézhet.

 

Hollandiában a rendőrség csütörtökön őrizetbe vette két érintett vállalat vezetőjét, akiknek a vádak szerint jelentős szerepük volt a szennyezésben. A hatóságok Belgiumban is több helyszínre kiszálltak. Magyarországra az eddigi információk szerint nem jutott az érintett tojásokból, ami elsősorban holland, német és belgiumi importból származhat.

 

Szeptember 26-ára az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására  csúcstalálkozót hív össze - jelentette be Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.