Gyermekeink egészségének hónapja: augusztus

Életmód - szerző: |X|

Noha számos hazai és nemzetközi kutatás már bizonyította, hogy a szoptatás jelentősen hozzájárul a baba és az édesanya egészségének fenntartásához és immunrendszerük erősítéséhez, még mindig számos ponton jelentős hiányt szenved a szoptatás támogatása.

 

Az anyatejes szoptatás népszerűsítésében és időtartamának kitolásában a szakemberek szerint nagy előrelépést jelenthet az önkéntes szoptatási segítők szerepének meghonosítása, kiterjesztése és erősítése, illetve a szoptatást segítő anyacsoportok létrejöttének támogatása. Nem véletlen, hogy e két fő célt tűzte zászlajára a Szoptatás Világhete.

 

A szoptatott csecsemők ritkábban és rövidebb ideig betegek, a szoptatás segíti elő legjobban a baba optimális fejlődését, növeli a csecsemő IQ-ját, csökkenti az elhízás, a magas vérnyomás, az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát illetve véd a krónikus betegségekkel szemben – csak néhány érv az anyatejes szoptatás mellett.

 

Ennek ismeretében is még mindig nagyon sok az olyan anyuka, aki a gyermek pár hetes korában feladja a szoptatást vagy pótlást ad babájának még akkor is, ha bababarát kórházban szült. Nyugat-Európa számos országában a nők jelentős része el sem kezd szoptatni, viszont a magyar anyák kb. 95 %-a azzal a szándékkal készül a szülésre, anyaságra, hogy szoptatni fogja a kisbabáját.