Kemény hetek jönnek az allergiások számára

Életmód - szerző: HH

A következő napokban emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja – mutatott rá az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A tapasztalatok szerint az növény augusztus utolsó két hetében szórja el a legtöbb spórát.

 

 

Mint írják, a Dunántúl déli részén, majd az Alföldön illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen lehet jelen nagyon magas koncentrációban a parlagfű pollenje. A csalánfélék pollenkoncentrációja is többfelé elérheti a magas szintet, az üröm és a kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően a közepes tartományban alakul, bár helyenként magas is lehet. A libatopfélék pollenkoncentrációja általában alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé is alacsony. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas, nagyon magas szintet – olvasható a közleményben.

 

Becslések szerint Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfűre, ám nem csak nekik kell vigyázni: az a nyaralótulajdonos, akinél elszaporodik a növény és nem gondoskodik az irtásáról, bírságot kaphat.