Fogyatékos emberek világnapja: december

Fogyatékos emberek világnapja: december

Életmód - szerző: |X|

A társadalom egyik legfontosabb adóssága a fogyatékos emberek felé az, hogy a jogosnál kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem biztosítja számukra a lehetőséget ahhoz, hogy a saját életükre vonatkozó döntésekben részt vegyenek.

 

1992-ben az ENSZ december 3-át a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napjává nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a sérült emberekre, a fogyatékosok mindennapi gondjaira, ösztönözve az egészségeseket arra, hogy beteg embertársaikat egyenrangú félként kezeljék. Fontos, hogy ez a szemlélet ne csak abban nyilvánuljon meg, hogy eljutunk az akadálymentes környezet kialakításának gondolatához, hanem testet kell, hogy öltsön a mindennapi viselkedésben, az odafigyelésben.

 

Az emberi méltóság az alapja annak a tiszteletnek, melyet a sérült emberek iránt az egészségeseknek érezniük kell, ám fontos, hogy a betegekhez való megfelelő hozzáállás tudatos legyen, s a tolerancia valamint a szolidaritás érzése tevőlegessé váljon a hétköznapokban a segítségnyújtás megvalósulásával. Mindez lehetséges, de ehhez mindenkinek személyesen kell jobban oda figyelnie sérült társaira az utcán, az étteremben, az iskolában, vagy a közhivatalokban – ez lehet az első lépés az integráció tényleges megvalósulása felé.